Sputnjik lajt počinje proizvodnju u Srbiji?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2022, 10:57

Sputnjik lajt počinje proizvodnju u Srbiji?

Direktor ruskog Istraživačkog instituta "Gamaleja" Aleksandar Gincburg izjavio je da se vode razgovori o pokretanju proizvodnje vakcine "Sputnjik lajt" u Srbiji, ali da je prerano da iznosi konkretne detalje.

"Ova jednokomponentna verzija ''Sputnjika V'' brzo dobija globalno priznanje - nedavno se i Indija pridružila zemljama koje su odobrile njegovu upotrebu, a ima ih više od 30. Uvereni smo da srpski virusolozi Instituta ''Torlak'' mogu da daju značajan doprinos njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << globalnoj proizvodnji", rekao je Gincburg za list Politika.

On je naveo da su izuzetno ponosni na saradnju sa Srbijom, a posebno Institutom "Torlak", podsećajući da je Srbija bila jedna od prvih zemalja u svetu koje su koristile vakcinu "Sputnjik V", a među prvima je započela i proizvodnju dva miliona doza proizvedenih do danas.

Na pitanje da li će ponuditi Srbiji da uveze ili prozivede vakcinu protiv korone u vidu spreja za nos, Gincburg kaže da se završavaju klinička ispitivanja na intranazalnoj vakcini, na kojoj "Gmaleja" radi, a nakon što bude registrovana, mogla bi uspešno da se koristi za revakcinaciju, jer bi bila posebno efikasna protiv veoma prenosivog omikron soja, tako što bi pružala dodatnu barijeru infekciji u nazofarinksu.

Upitan kada očekuje da će "Sputnjik V" dobiti odobrenje Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove i zašto Evropa ne priznaje rusku vakcinu, kaže da Institut "Gamaleja" nije direktno uključen u prosec registracije kod SZO i EMA, već se time bavi Ministarstvo zdravlja, a da su, kolika zna, sva potrebna dokumenta već predata i uskoro se očekuje zavrsni pregled.

"Uvereni smo da je registracija naše vakcine u SZO neizbežna, jer su efikasnost i bezbednost ''Sputnjika V'' naučne činjenice potvrđene u više od 20 publikacija u vodećim svetskim medicinskim časopisima. Adenovirusna platforma na kojoj se zasniva naša vakcina proučcavana je više od 30 godina i potpuno je bezbedna, bez ozbiljnih neželjenih efekata, poput miokarditisa, upale srčanog mišića, koji su povezivani sa nekim drugim platformama vakcine", rekao je Gincburg.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.