Izvor: Radio 021, 10.Maj.2020, 21:11

Slovenci napravili dezinfikator novca pomoću UV svetlosti

Tokom karantina protiv širenja korona virusa troje mladih entuzijasta iz Slovenije razvili su uređaj koji dezinfikuje do stotinu novčanica u minuti pomoću UV svetlosti.

Pregovaraju s nekoliko slovenačkih banaka o korišćenju uređaja. U sledećih nekoliko dana planiran je testni period u jednoj od banaka, rekao je jedan od članova tima Žan Brezec.

"Polako se vraćamo normalnom životu, ali moraćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << biti oprezniji nakon pandemije", rekao je Brezec dodavši da neke zemlje, uključujući Kinu, Južnu Koreju, Mađarsku i Sjedinjene Države, novac već dezinfikuju.

Istraživanje na 230 ljudi otkrilo je da je više od polovine zabrinuto zbog prenosa bolesti putem gotovine, a više od 80 posto ispitanika reklo je da bi koristili drugi bankomat ako ponude dezinfikovani novac.

Uređaj, nazvan Cash Cleaner, dezinfikuje do stotinu novčanica u minuti koristeći UV-C spektar svetla, tehnologiju koja se koristi za dezinfekciju bolnica, laboratorija, operacionih sala i sličnih okruženja.

Autor: SEEbiz

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.