Izvor: Radio 021, 06.Apr.2020, 17:41

Slovenački stručnjaci: Bližimo se ključnoj fazi epidemije

Slovenački stručnjaci su ocenili da se zemlja bliži ključnoj fazi epidemije i nadaju se jasnijoj slici o njenom razvoju i smirivanju broja novoobolelih krajem ovog meseca, rekao je danas na konferenciji za novinare portparol slovenačke vlade za korona krizu Jelko Kacin.

Epidemiolog iz Kopra i stručnjak iz nacionalnog Instituta za javno zdravlje Milan Krek upozorio je na važnost održavanja socijalne distance >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kao glavnog faktora smirivanja epidemije, prenela je Hina.

"Virus nema noge ni krila, mogu ga širiti samo ljudi, sve zavisi od nas i odgovornog ponašanja svakoga", rekao je Krek.

Upozorio je da postoji projekcija da bi u Sloveniji tokom tromesečnog trajanja epidemije, bez uvođenja restrikcija koje su sada na snazi, bilo zaraženo 480.000 ljudi, što je skoro četvrtina populacije, a bilo bi i 90.000 umrlih na vrhu epidemije, što se restrikcijama izbeglo. Krek je upozorio da variranje broja novozaraženih poslednjih dana odražava neodgovorno ponašanje onih koji se druže u privatnim prostorima.

Prema njegovim rečima, od ponašanja građana zavisi hoće li se smirivanje broja novoobolelih održati na sadašnjem nivou i smirivati ili će biti suprotno pa bi, prema negativnom scenariju, kriva opet mogla da ide nagore i proizvede mnogo gore stanje, sa desetak hiljada zaraženih.

U Sloveniji su u nedelju potvrđena 24 nova slučaja zaraženih, obavljeno je 489 dodatnih testiranja, a broj umrlih povećan je za dve osobe, pa ih je sada 30, obavila je danas slovenačka vlada. Ukupan broj zaraženih sada je 1.021, u bolnicama je ukupno 114 ljudi, od čega je 30 na intenzivnim odeljenjima. Iz bolnica je u nedelju otpušteno četvoro izlečenih pacijenata.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.