Izvor: eKlinika.rs, 11.Jun.2021, 19:01

Skraćuje se interval između dve doze covid 19 vakcine zbog visoko zarazne Delta mutacije

Dok visoko prenosiva Delta varijanta korona virusa nastavlja da devastira Indiju (u kojoj dnevno umre oko 6.000 ljudi) i širi se na druge nacije, zdravstveni stručnjaci ponavljaju da je važno primiti covid 19 vakcinu, i to obe doze, jer studije pokazuju da su dve doze potrebne za blokiranje Delta soja virusa. 
Delta soj zahteva dve doze covid 19 vakcine Studija sprovedena u Velikoj Britaniji, koju je citirala administracija američkog predsednika Džoa Bajdena, otkrila je >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << da je jedna doza vakcine Pfizer pruža oko 33 odsto zaštite protiv Delta varijante, koja je zvanično označena kao B.1.617.2 i prvi put registrovana u Indiji. Dve doze vakcine Pfizer u međuvremenu su pokazale oko 88 procenata  zaštite. Najnovija studija je pripremljena za štampu i još uvek nije recenzirana. Inače, Delta mutacija je sada dominantan soj korona virusa u Velikoj Britaniji.
– Ako ste dobili prvu dozu, pobrinite se da dobijete i drugu. Oni koji nisu, molim da se vakcinišu – porućio je dr Anthony Fauci, medicinski savetnik Bele kuće, napominjući da varijanta Delta čini oko 6 odsto novih slučajeva u SAD. Taj broj bi, međutim, mogao biti veći, zbog nedostatka podataka američkog sistema za praćenje varijanti korona virusa.
Smanjen interval između prve i druge doze U Severnoj Irskoj se, na primer, period između prve i druge doze vakcina AstraZeneca i Pfizer smanjuje na 8 nedelja,  sa prethodnih 10 do 12 sedmica, kako bi se pružila veća zaštita od Delta varijante, preneo je BBC.
– Izgleda da ovaj soj virusa može da pređe preko zaštite od prve doze vakcine. Dakle, moramo da se pobrinemo da što veći broj ljudi dobije svoje dve doze vakcine, pa čak i da razmislimo o smanjenju dužine intervala između prve i druge doze, jer će to biti presudno u budućnosti – izjavio je virusolog dr Connor Bamford sa Queen’s University Belfast. 
Dnevno 6.000 smrtnih slučajeva u Indiji Delta varijanta prvi put je otkrivena u Indiji, u decembru 2020. godine, i sada se proširila na 60 zemalja, saopštio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Svetska zdravstvena organizacija proglasila ga je četvrtom globalnom zabrinjavajućom varijantom, zajedno sa mutacijama koje su prvi put identifikovane u Velikoj Britaniji,  Južnoj Africi i Brazilu. U Indiji se smatra da delta soj stoji iza drugog smrtonosnog talasa infekcija. Broj covid 19 žrtava u četvrtak u Indiji je iznosio više od 6.000, što je svetski rekord po broju preminulih u jednom danu, prenosi CNBC.
Delta varijanta izaziva alarmantno ozbiljne simptome Bol u stomaku, mučnina, povraćanje, gubitak apetita, gubitak sluha i bolovi u zglobovima su među simptomima koji se sada vide u Indiji, prema rečima šest lekara koji leče pacijente širom Indije, izveštava Bloomberg News.
Dr Ganesh Manudhane, kardiolog iz Mumbaija u Indiji, kaže da se kod nekih pacijenata razvijaju mali krvni ugrušci koji su toliko jaki da dovode do gangrene. Dr Manudhane kaže da je tokom protekla 2 meseca lečio osam pacijenata zbog krvnih ugrušaka i dva puta je bila potrebna amputacija prstiju ili stopala. Indijski lekari takođe izveštavaju da covid 19 sada pogađa više mladih ljudi, koji nisu hospitalizovani i istovremeno se zaražava cele porodice, a ne samo pojedinci.
Indija je druga na svetu sa najviše prijavljenih covid 19 slučajeva – 29 miliona, iza SAD u kojoj je zaraženo 33,4 miliona ljudi, a treća je na svetu u broju smrtnih slučajeva povezanih sa covid 19 sa 355.000, iza SAD i Brazila sa 598.000, odnosno 479.000 osoba.
Dominantan soj u Velikoj Britaniji, i do 60 procenata prenosiviji Profesor Matt Hancock, britanski ministar zdravlja, rekao je parlamentarnom odboru da je varijanta Delta sada odgovorna za 91 odsto novih slučajeva u zemlji, navodi The Evening Standard. To je sada dominantan soj u Velikoj Britaniji, zamenjujući B.1.1.1.7, sada poznat kao Alfa soj, koji je izazvao talas epidemije prošle jeseni. Evening Standard je takođe citirao profesora da je varijanta možda 60 odsto prenosivija od Alpha soja, poreklom iz Kenta, UK. Porast broja inficiranih navodi britanske zvaničnike da preispituju dalje popuštanje mera i ograničenja koje je bilo planirano za 21. jun.
Članak Skraćuje se interval između dve doze covid 19 vakcine zbog visoko zarazne Delta mutacije se pojavljuje prvo na eKlinika.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.