Izvor: Radio 021, 31.Mar.2020, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selo se nalazi na granici - u jednoj polovini jedne, u drugoj druge mere

Mere za suzbijanje virusa korona dovele su do neobične situacije u selu koje holandsko-belgijska granica deli na pola.

Decenijama su se stanovnici sela koje se na holandskoj strani zove Baarle Nassau, a na belgijskoj Baarle Hertog, slobodno kretali jedva primećujući istačkanu granicu na asfaltu.

Virus korona je sada to izmenio. Na belgijskoj strani stanovnici mogu kuće da napuštaju jedino >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u slučaju najnužnijih izlazaka, a Holanđani mogu mirno da odu u prodavnicu cipela ili do oftalmologa.

Dve države imaju drugačiji pristup u ograničavanju mera kretanja stanovništva zbog pandemije.

"Živim 50 metara dalje, mogu da prođem pored, ali ne mogu da uđem ni u jednu od tih prodavnica jer sam Belgijanac", kaže Frans De Bont, načelnik Barle Hertoga, pokazujući prstom na prodavnice na drugoj strani ulice.

Neobično je i to što granica prolazi kroz jednu od prodavnica, pa do polica na holandskoj strani možete, ali ne i na belgijskoj.

Selo je potpuno okruženo holandskom teritorijom, ali Baarle Hertogu pripadaju još 22 belgijske enklave, a unutar njih je osam holandskih mikro-enklava koje su formalno pod opštinom Baarle Nassau.

De Bont kaže da je zapetljana granica posledica feudalnog sistema zamene zemlje među vlastelom koja se odvijala vekovima.

"Tada je to bilo normalno i jednostavno je tako i ostalo. Svi pokušaji da se odredi smislenija granica do danas nisu dali ploda", pojasnio je.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.