Izvor: Radio 021, 06.Avg.2020, 14:05

Sedam korisnika Gerontološkog doma "Novi Sad" ima koronu, 49 zaraženih u Vojvodini, jedna korisnica doma u Subotici preminula

Virus korona potvrđen je kod sedam korisnika i troje zaposlenih u Gerontološkom centru "Novi Sad".

Svi korisnici kod kojih je potvrđena korona su iz objekta na Limanu, dok u objektima u Futogu i na Novom naselju na današnji dan nema zaraženih korisnika.

Direktorka gerontološkog centra Slavica Škrbić kaže da su svi u stabilnom stanju i da je samo jedan korisnik imao takvu kliničku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sliku da je morao da bude smešten u Klinički centar Vojvodine.

"Od sedam korisnika kod kojih je potvrđen virus svi su stabilni. Samo jedan korisnik smešten je u Klinički centar Vojvodine, dok se ostalih šest korisnika nalaze u objektu na Limanu. Svi oni imaju lakšu kliničku sliku ili nemaju nikakve simptome", navodi Škrbić.

Ističe da se u okviru objekta na Limanu sprovode posebne mere izolacije.

"Sve korisnike kod kojih je potvrđen virus smo izolovali. Odredili smo odeljenje izolacije gde su svi grupisani. Određeno je osoblje koje brine samo o njima. Ograničeno im je kretanje, ne smeju da napuštaju sobe i za sada ne vidim mogućnost proširenja. Formirano je i posebno odeljenje u koje su smešteni svi korisnici koji su bili u kontaktu sa zaraženima", objašnjava.

Škrbić navodi da je, u saradnji sa epidemiološkom službom, urađeno testiranje svih korisnika i zaposlenih u domu na Limanu, objektu u Futogu, kao i u prihvatilištu u Futogu. Testiranje za Novo naselje zakazano je za sutra.

Na teritoriji Vojvodine potvrđena su još 82 slučaja infekcije Covid-19 u ustanovama socijalne zaštite.

1. Kod pet korisnika i jednog zaposlenog u Gerontološkom centru "Srem" u Rumi;

2. Kod devet korisnika i 16 zaposlenih u Gerontološkom centru u Subotici;

3. Kod 16 korisnika i osmoro zaposlenih Doma za lica ometena u razvoju "Srce u jabuci" u mestu Jabuka;

4. Kod 19 korisnika i sedmoro zaposlenih u Domu za stare "Nacionalni dom" u Vladimirovcima;

5. Kod jedne zaposlene u Domu za stare "Konak" u Sremskoj Kamenici.

Od poslednjih podataka koji su objavljeni juče, preminula je jedna korisnica Gerontološkog centra u Subotici. Pokrajinski sektretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić kaže da je ova korisnica preminula od posledica virusa, ali i da se dugo borila sa karcinomom pluća.

Vuletić navodi da je od početka epidemije preminulo četvoro korisnika: jedan iz Vladimirovaca, jedan iz privatnog doma u Petrovaradinu, jedan iz doma "Srce u jabuci" u mestu Jabuka i korisnica iz Subotice.

Vuletić ističe da, kako on, tako i epidemiolozi, smatraju da je virus korona najverovatnije u domove ušao spolja, odnosno od zaposlenih. Navodi i da je moguć prijem novih korisnika u ustanove, ali uz negativan PCR test koji ne sme biti stariji od 72 sata i obaveznu dvonedeljnu izolaciju.

"Sve je spremno u slučaju da se broj poveća da možemo da reagujemo", uverava.

Inače, broj pozitivnih korisnika se u pojedinim ustanovama smanjuje u odnosu na jučerašnji (OVDE), jer se rade kontrolna testiranja.

Autor: Dragana Prica Kovačević - dragana@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kovid potvrđen u 4 ustanove socijalne zaštite u Vojvodini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Avg.2020

U Srbiji je u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite ukupno zaraženo 273 korisnika i 83 zaposlena, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Kada je reč o pokrajini virus je ušao u 4 ustanove, Dom za lica ometena u razvoju u Pančevu, kao i u objekte gerontoloških centara u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.