Svet: Viktorija prvi put od juna bez novih slučajeva, popravlja se situacija i u Brazilu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2020, 10:27

Svet: Viktorija prvi put od juna bez novih slučajeva, popravlja se situacija i u Brazilu

U svetu je korona virusom zaraženo više od 43 miliona ljudi, objavljeno je na sajtu Worldometar .

Broj zaraženih u svetu ponovo se naglo povećava od sredine septembra, a samo juče je registrovano više od 450.000 obolelih.

Najviše su pogođene SAD, obolelo je više od 8,8 miliona ljudi, a preminulo 230.068.

Sledi Indija sa skoro osam miliona obolelih, Brazil sa 5,3, Rusija koja je premašila 1,5 miliona, Španija sa više od 1,1 milion...

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Milion obolelih imaju i Francuska, Argentina i Kolumbija, a tom broju približavaju se Meksiko, Peru i Velika Britanija.

Broj zaraženih u Čileu premašio pola miliona

Čile je u subotu prešao prag od 500.000 zaraženih koronavirusom, uoči istorijskig referenduma o promeni ustava, koji će se sprovesti uz stroge epidemiološke mere.

Prema zvaničnim podacima vlasti, u subotu je registrovana 1.631 novozaražena osoba i 48 novih smrtnih slučajeva, cime je broj zaraženih od početka pandemije dostigao 500.542, prenosi Rojters.

Od početka pandemije su u Čileu, u kojem živi oko 18 miliona stanovnika, registrovana 13.892 smrtna slučaja povezana sa korona virusom.

Poslednjih dana se kriva zaraze stabilizovala sa sporadičnim žarištima, uglavnom na jugu i krajnjem jugu zemlje, navodi Rojters.

Čileanci danas izlaze na referendum o promeni ustava, koji potiče iz vremena Pinočea i za koji učesnici gotovo svakodnevnih protesta tvrde da koči reforme kako bi se postigla veća socijalna pravda.

Zbog pandemije korona virusa uvedene su stroge epidemiološke mere na biralištima koja će biti otvorena od 8 do 20 časova.

Brazil: Umrlo 231, 13.493 novoobolelih

U Brazilu je danas registrovana 231 osoba umrla od korona virusa, a novoobolelih je 13.493, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

U toj južnoameričkoj zemlji ukupno je umrlo 157.134 ljudi, a obolelo 5.394.128, prenosi Rojters.

Po broju umrlih, Brazil je odmah iza SAD, ali je broj i umrlih i novoobolelih znatno opao u odnosu na najgori period u maju, junu i julu.

Najviše registrovanih slučajeva u SAD u poslednja dva dana

Sjedinjene Američke Države su u petak registrovale 84.244 novih slučajeva korona virusa, a 79.852 u subotu, što su najveći dnevni bilansi od izbijanja pandemije koja je odnela oko 225.000 života, a milione Amerikanaca ostavila bez posla.

U porastu je i broj hospitalizovanih pacijenata koji je dostigao dvomesečni rekord a nastavlja se trend povećanja broja umrlih od posledica kovid-19, prenosi Rojters.

Uprkos tome, predsednik Donald Tramp ponovio je danas da su SAD napravile zaokret i da se bliže kraju pandemije korona virusa.

"Imamo vakcine, imamo sve. Čak i bez vakcina, bliže smo kraju", rekao je Tramp na mitingu u Nju Hempširu.

On je ponovio da SAD imaju toliko zaraženih zato što stalno testiraju.

Njegov potpredsednik Majk Pens, takođe je nastavio kampanju uprkos tome što je nekoliko njegovih saradnika pozitivno na korona virus.

Od početka pandemije u SAD je zaraženo oko 8,6 miliona ljudi.

Viktorija prvi put od juna bez novih slučajeva kovid-19

Australijska država Viktorija, žarište pandemije u zemlji, saopštila je da u prethodna 24 sata nisu zabeleženi novi slučajevi kovid-19, prvi put od juna. Saopštenje je usledilo dan nakon što su vlasti odložile ublažavanje restrikcija zbog skorašnje pojave klastera zaraze u predgrađima na severu Melburna.

Vlasti su saopštile da u Viktoriji u prethodna 24 sata nijedna osoba nije preminula od posledica zaraze korona virusom, preneo je Rojters.

Ova australijska država broji preko 90 odsto svih potvrđenih smrtnih slučajeva od posledica kovid-19 na teritoriji čitave Australije.

Prestonica Viktorije Melburn nalazi se u strogom karantinu od jula. Restriktivne mere dovele su do znatnog smanjenja broja novoobolelih koji je pao na ispod deset, nakon rekorda koji je potvrđen početkom avgusta, kada je u Viktoriji zabeleženo 700 novih slučajeva kovid-19.

Međutim, pojava žarišta zaraze u pet predgrađa Melburna podstakla je strah od novog razbuktavanja epidemije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SRBIJA UŠLA U LJUBIČASTU KORONA ZONU Dramatične prognoze prof. Kočovića, PIK TREĆEG TALASA u narednih par nedelja

Izvor: Blic, 25.Okt.2020

Prof. dr Petar Kočović najavio je pre par dana za "Blic" da će Srbija veoma brzo ući u ljubičastu zonu sa više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika. I to se u subotu i zvanično dogodilo. Broj zaraženih rastao je iz dana u dan i juče je dostigao rekordnih 757 novozaraženih.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.