Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Maj.2020, 13:34

SDS traži od Vlade RS da se studenti iz RS koji studiraju u Srbiji oslobode plaćanja korona testa

Srpska demokratska stranka (SDS) uputila je danas inicijativu Vladi Republike Srpske da se pronađe institucionalni način da studenti iz RS, koji studiraju u Srbiji, budu oslobođeni plaćanja komercijalne cene korona testa.

"Neprihvatljivo je da naši studenti moraju da plaćaju komercijalnu cenu korona testa u iznosu od 200 КM (oko 100 evra)", izjavio je zamenik poslaničkog Kluba SDS u parlamentu RS Zoran Vidić.

Navodeći da predstoje junski i julski >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ispitni rokovi, kada će studenti iz Republike Srpske morati da budu u Srbiji, on je ocenio da je neophodno rasterititi studente tog neracionalno velikog troška.

Vidić je naveo da je nekoliko hiljada studenata iz Republike Srpske, koji studiraju u Srbiji, pogođeno neracionalnom odlukom Instituta za javno zdravstvo RS da komercijalna cena testa na korona virus iznosi 200 КM, kao i činjenicom da studenti iz RS, da bi prešli granicu, moraju da plate komercijalnu cenu tog testa.

"Vlada RS mora hitno doneti mere, kojima će osloboditi studente troškova testiranja, jer pomalo je i smešno da vlast testove koje je dobila kao donaciju sad pokušava da komercijalizuje i to iz džepova naših studenata", naveo je Vidić.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS ranije je saopšteno da su uveli komercijalnu uslugu laboratorijske dijagnostike na virus korona koja košta 200 KM, dok se, kako su naveli, cena ovakvog testiranja u regionu kreće oko 200 evra.

Navedeno je da je reč o "RT-PCR" metodu, za koju je cena analize približna i kada se radi analiza drugih uzročnika, te da je njen rezultat jedini validan i jedini se prihvata prilikom ulaska u druge zemlje.

Reagujući na objave u pojedinim medijima da određene laboratorije u BiH rade analize na virus korona za 60 KM (oko 30 evra), iz Instituta su naglasili da je reč o serološkoj analizi koja nije validirana, niti preporučena od Svetske zdravstvene organizacije i ne može se koristiti za dijagnostiku virusa, već samo za istraživački rad i praćenje zdravstvenog stanja populacije.

Još su naveli da je testove za korona virus Institut za javno zdravstvo RS obezbedio iz vlastitih sredstava, te isti nisu donirani, niti kupljeni sredstvima Vlade Republike Srpske.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

SDS traži od Vlade RS da se studenti iz RS koji studiraju u Srbiji oslobode plaćanja korona testa

Izvor: Danas, 11.Maj.2020

Srpska demokratska stranka (SDS) uputila je danas inicijativu Vladi Republike Srpske da se pronađe institucionalni način da studenti iz RS, koji studiraju u Srbiji, budu oslobođeni plaćanja komercijalne cene korona testa.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.