SCENARIO IZ IZRAELA SVE JE BLIŽI! Vraćamo se u normalu - Bežanijska kosa i Zvezdara izlaze iz kovid sistema

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Apr.2021, 08:48

SCENARIO IZ IZRAELA SVE JE BLIŽI! Vraćamo se u normalu - Bežanijska kosa i Zvezdara izlaze iz kovid sistema

Odmah posle praznika iz kovid sistema izlazi bolnica na Novom Beogradu, a ako korona brojke nastave da padaju, i KBC Zvezdara

Kako se saznaje, KBC "Bežanijska kosa" sledeće nedelje izlazi iz kovid sistema, a ukoliko epidemiološka kriva nastavi da se kreće silaznom putanjom, uskoro bi i KBC "Zvezdara" mogla da bude otvorena za nekovid pacijente.

Načelnica endokrinologije KBC "Bežanijska kosa" dr >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Jelica Bjekić Macut navodi da su njene kolege, kao i ona, spremne da se konačno posvete nekovid pacijentima na način koji zaslužuju, kao i da im je već sada jasno da će imati pune ruke posla.

- Čitav Beograd će dolaziti kod nas od sledeće nedelje. Epidemija koronavirusa je najviše pogodila dijabetičare, pacijente koji imaju probleme sa štitastom i nadbubrežnom žlezdom i osteoporozom. Upravo i očekujemo da će priliv ovih pacijenata biti najveći - kaže dr Macut.

Predsednica Udruženja pacijenata sa retkim tumorima Gorjana Ajzinberg navodi da najteži pacijenti već mesecima sa lekarima komuniciraju putem mejla, a da su najugroženiji oni kod kojih je u toku proces utvrđivanja maligniteta.

- Situaciju otežava smanjeni broj lekara zbog premeštaja na rad u kovid bolnicama. Ipak, i u takvim okolnostima lekari sa Odeljenja za tumore endokrinog sistema i nasledne kancerske sindrome Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS, ulažući ogromne napore, uspevaju da zdravlje svojih pacijenata drže pod kontrolom. Oboleli imaju mogućnosti da redovno kontaktiraju sa svojim doktorima putem posebne e-adrese ili telefonom. Svaki pacijent pojedinačno dobija uputstva koje laboratorijske analize i radiološke nalaze treba da pribavi, preporučuje mu se nastavak već odobrene terapije ili se, ukoliko se zdravstveno stanje pacijenta pogoršalo – poziva u bolnicu na dopunske pretrage i lečenje. Nije mi poznato kako novooboleli pacijenti pribavljaju sve nalaze neophodne za postavljanje dijagnoze i donošenje konzilijarne odluke za započinjanje lečenja. Pretpostavljam da su oni u posebno teškoj situaciji.  Zato apelujemo na sve koji mogu  da se vakcinišu da to urade, kako bi se zdravstveni sistem što pre vratio u normalu i kako bi i ostale bolnice izašle iz kovid režima rada - kaže Ajzinbergova.

U domovima zdravlja u Srbiji gotovo 60 odsto kadra je u kovid režimu, zbog čega je omogućen samo hitan prijem pacijenata. Kako navodi PR Doma zdravlja Voždovac Jadranka Stanišić, kao i u ostalim ustanovama primarne zdravstvene zaštite, i u ovoj bolnici se najduže čeka na analize.

- Usled epidemije najviše se čeka na ultrazvuk srca, magnetnu rezonancu i skener. Hronični bolesnici prethodnih meseci nisu psihički mirni jer je u prvom planu, i u svetu i kod nas, borba sa epidemijom - kaže sagovornica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.