SAOPŠTENJE VIRUSOLOGA: Nulte su mogućnosti da će korona virus nestati sa lepšim vremenom

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2020, 18:35

SAOPŠTENJE VIRUSOLOGA: "Nulte su mogućnosti da će korona virus nestati sa lepšim vremenom"

- Ovo je vanredna situacija ali to nije beskrajni tunel. Izvući ćemo se iz toga - rekla je.

Predsednik Visokog instituta za zdravlje Italije Silvio Brusafero izjavio je da da nema dokaza da virus kruži u vazduhu. Prema raspolozivim epidemioloskim podacima, glavni načini prenošenje coronavirusa je preko kapljica (sitne kapljice pljuvačke) i direktnim kontaktom

- Nulte su mogućnosti da će koronavirus s letom nestati. Jos uvek znamo malo o poreklu i trajanju ovoga >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << virusa, poznajemo ga tek četiri mjeseca, ali znamo da su virusi veoma osetljivi, i da ne prežive ekstremne temperature - rekla je virusolog Ilaria Kapua sa Univerziteta na Floridi.

Potsetila je da se epidemija SARS-a 2002. godine širila i preko sistema ventilacije i grejanja (erkondišna) u kucama i javnim ustanovama, i da je moguće da se i korona virus moze, ili se širi na isti nacin.

Kako kaže, sigurno je prvi poziv koji treba uputiti je onaj - da se otvare prozori.

- Virus ne putuje vazduhom i sunčevim zracima, a ako uđu u prostorije, na krevete, na čaršafe i na odeću, mogu biti validni agensi koji u slučaju problema povezanih sa bakterijama pomažu u dezinfekciji - savetuje ona.

Iz istog razloga, ako kod kuće imate zaštitne maske, predlažem da ih izlažete suncu, jer se na taj način one na neki način dezinfikuju. Dakle, bez straha otvaramo prozore, virus nema krila - zaključuje ona.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.