Izvor: Radio 021, 03.Jul.2020, 17:03

Ruska pravoslavna crkva: Otac Sergej, koji negira postojanje korona virusa, ekskomuniciran je iz crkve

Osuđen je za kršenje odredbe o zatvaranju verskih objekata zbog korona virusa.

Getty ImagesOtac Sergej ohrabrivao je građane da ne poštuju preporuke nadležnih

Sud Ruske pravoslavne crkve ekskomunicirao je oca Sergeja koji negira postojanje korona virusa, nakon što je nasilno zauzeo manastir u okolini Jekaterinburga. Otac Sergej, koji sam sebe naziva po poslednjem ruskom caru Nikolaju Romanovu, zauzeo je manastir Srednjeuralsk 16. juna, a oko manastira >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << postavio naoružane stražare.

Crkveni sud u Jekaterinburgu smatra da je otac Sergej prekršio pravila manastira.

Ruski sveštenik koji negira postojanje korona virusa zauzeo manastir Zaključani zajedno - Rusija: Kako žive žrtve porodičnog nasilja u uslovima karantina Ko je Vladimir Putin i hoće li doživotno ostati predsednik Rusije

Otac Sergej kaže da je korona virus „pseudopandemija", a prokleo je one koji su naredili obustavu bogosluženja.

Manastir u kojem je stolovao otac Sergej povezuje se sa zlostavljanjem dece, a crkveni sud poziva na detaljnu istragu u vezi sa ovim navodima. Pravoslavna crkva već je pokrenula sopstvenu istragu.

Getty ImagesPravoslavni sveštenici u Jekaterinburgu usvojili osudili su buntovnog oca Sergeja

Ruski BBC servis intervjuisao je nekoliko svedoka, bivših iskušenika, koji su boravili u manastiru od 2001. do 2020. Oni kažu da su fizičko i psihološko zlostavljanje dece u manastiru bili svakodnevna praksa.

Bivši iskušenici kažu da su deca dobijala šamare i batine za sitnu neposlušnost. Na primer, devojčice su kažnjavane ako bi skinule maramu sa glave dok nose džak krompira ili ako bi dete otišlo šumskim putem od manastira do grada po čokoladu.

„Moja žena me je silovala deset godina“ Odbijena tužba za navodnu pedofiliju protiv SPC u Londonu

Pojedine kaluđerice kažu da su batine bile svakodnevna stvar koliko i briga o konjima i čišćenje blagovaonice. Otac Sergej kaže da će crkvene vlasti morati „silom da vrate manastir", ako žele da ode.

Kontroverznom svešteniku u aprilu je zabranjeno da vrši bogosluženja. Odbio je da se pojavi pred sudom.

Getty ImagesMonahinje su napustile manastir nakon svađe sa ocem Sergejem zbog korona virusa

Otac Sergej učestvovao je u osnivanju manastira Srednjeuralsk početkom 2000-ih, a stotine vernika koji ga podržavaju dolazile su u manastir na njegove propovedi. Vlasti u Rusiji zatvorile su verske objekte 13. aprila zbog pandemije. Ponovo su otvoreni prošlog meseca.

Ko je otac Sergej?

On je bivši policajac koji je proveo 13 godina u zatvoru zbog ubistva - iako njegove pristalice odbacuju ove tvrdnje. Pušten je krajem devedesetih.

Sveštenik je zakonski promenio ime u Nikolaj Romanov, u čast poslednjeg ruskog cara Nikolaja II. Romanovi su navodno sahranjeni u okolini Jekaterinburga nakon što su ubijeni 1918. godine u blizini manastira Srednjeuraljsk. Romanov se smatra vođom tajnog pokreta „obožavatelja cara" unutar crkve.

Romanov je u prošlosti imao niz kontroverznih izjava, uključujući i da će se Antihrist u Rusiji uskoro uzdići kao saradnik predsednika Vladimira Putina. Takođe je i kritikovao zakone protiv nasilja u porodici i anti-semitskih propovedi.

Kao sveštenik, služio je brojnim ruskim sportistima i političarima.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.