Izvor: Radio 021, 29.Mar.2020, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ronaldo se odrekao 25.000 prosečnih srpskih plata, kako će korona ekonomski uticati na fudbal

Iako se fudbal odavno ne shvata isključivo kao sport, on ipak zavisi od ljubitelja ove igre.

Kako navodi specijalizovani kanal Tifo football, fudbal je i dalje igra naroda, te bogatstvo, podrška i održivost koju uživa, zavisi od navijača i masovnih okupljanja. Njegova globalna privlačnost je ono što ga čini atraktivnim za investitore, donatore, medije, sponzore i oglašivače.

Međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << korona virus je poremetio rutinu u kojoj je uživala fudbalska industrija. Iako na prvi pogled najviše ispaštaju navijači, jer su vikendima, te tokom radnih dana, uskraćeni za praćenje dobrih utakmica, efekat virusa korona i posledice koje može da izazove su mnogo dublji.

Fudbal je trenutno prisutan tek u nekoliko zemalja, Belorusiji i Nikaragvi, na primer, a njegovo nepostojanje dovelo je do toga da su ugroženi mnogi ljudi koji su pripadali jednom velikom sistemu, čak i ukoliko nisu bili direktno uključeni u igru ili u klubove. Naravno, sve pogađa fudbalere, ali tu su brojne lokalne prodavnice, restorani, barovi, koji su se razvili u blizini stadiona i koji su računali na prihode koji dolaze u danima kada se igraju utakmice.

Osim toga, ogromne svote novca izdvajane su za televizijska prava, a stopiranjem šampionata jednostavno više nema gledalaca. Tu dolazi pitanje prekomponovanja ugovora o prenosu utakmica, a sve će, kao i obično, najviše efekta imati na male klubove, koji ne mogu da se oslone na raznovrsne i snažne izvore finansiranje.

Španska La Liga napravila je procenu da će je odlaganje utakmica usled pandemije virusa korona koštati 700 miliona evra. Serija A ima predviđanja da će izgubiti između 700 miliona i jedna milijarde, Bundesliga bi mogla da izgubi oko 800 miliona evra.

Za mnoge najjača liga današnjice, Premijer liga, nema procenu koliko će izgubiti, ali pojedini klubovi smatraju da bi oni mogli da propuste priliku za zaradu 40 miliona funti, pojedinačno. Uz to, mnogi ostrvski klubovi su ostvarili profit tokom prošle sezone i pomalo mirnije dočekuju ovu krizu. Međutim, ukoliko njihovi vlasnici zapadnu u probleme, onda će i finansijska stabilnost klubova biti dovedena u pitanje, pogotovo ukoliko se u njih ne pumpa keš.



Odnos onoga što se isplati i zaradi u Premijer ligi je solidan i klubovi ne moraju da isplaćuju sve ono što zarade. Međutim, klubovi iz EFL-a su u nešto drugačijoj situaciji, te zarade koje isplaćuju neretko premašuju njihove prihode, zbog čega su prilično ranjivi ukoliko dođe do problema sa dotokom novca.

Manji klubovi ne mogu da se oslone na veliki novac od prenosa utakmica ili velikih sponzorstava, mnogi se oslanjaju na zajednicu i manje biznise, što će svakako biti na udaru krize izazvane virusom korona. Jasno je da su manji klubovi, sa manjim prihodima, mnogo više izloženi uticaju krize, nego što je to slučaj sa velikim klubovima, koji funkcionišu poput globalnih korporacija.

Tu se dolazi i do pitanja solidarnosti, kakvu smo videli u Bundesligi, gde su četiri najveća kluba odlučila da novac od TV prava ustupe drugim klubovima iz šampionata, koje ova kriza mnogo više pogađa.

Uz to, gigantske plate fudbalera biće redukovane. Fudbaleri Juventusa odrekli su se 90 miliona evra, kako bi pomogli klubu da prebrodi krizu. Najviše novca se odrekao jedan od najboljih igrača današnjice - Kristijano Ronaldo, koji će ostati uskraćen za 10 miliona evra. Primera radi, reč je o više od 25.000 prosečnih plata u Srbiji. Da biste toliko zaradili, ukoliko zarađujete prosečnu platu koja je iznosila nešto više od 46.000 dinara u januaru ove godine, morali biste da radite, pa, mnogo - više od 2.000 godina.

Upravo u ovakvim trenucima vidi se koliko je fudbal zapravo industrija i o kojim sumama se govori, što je običnom čoveku nezamislivo. Međutim, ukoliko želi da stvori održiviju strukturu, donosioca odluka po pitanju industrije moraće, možda, da naprave nove dogovore kada su u pitanju plate fudbalera, zarade od TV prenosa, sponzorstava.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.