Izvor: B92, 07.Jul.2020, 09:23

Rođendani, kafići i velika druženja: Kako neki događaj postane "superširilac" korona virusa

Rođendani, kafići i velika druženja: Kako neki događaj postane superširilac korona virusa

Kako je proba hora dovela do 53 nova slučaja korona virusa - pitali smo stručnjaka.

Od izbijanja epidemije korona virusa prošlo je više od pola godine i bezbednosne mere - maske, pranje ruku i distanca od dva metra - odavno su postale rutina kod većine ljudi.

Međutim, i dalje se često može čuti za rođendane i izlaske u noćne klubove koji postanu superširioci zaraze korona virusom.

Kako tačno jedan noćni izlazak, ili jedna jedina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaražena osoba, dovedu do više desetina inficiranih?

I dalje se vrše istraživanja, kaže doktor Karan, ali rani rezultati ukazuju na to da širenje korona virusa prevashodno potpiruju baš takvi događaji.

"Ovim su se bavili različiti modeli i oni sugerišu da je 20 odsto ljudi zaslužno za 80 odsto širenja zaraze."

Iako profili rizika variraju između sličnih događaja, doktor Karan kaže da postoje određeni faktori koji bi trebalo da zazvone na uzbunu.

"Ukoliko imate bilo šta od ovoga u kombinaciji - zatvoreni prostor, gužva, skučene prostorije, bez bilo kakve opreme za ličnu zaštitu kao što su maske, koju ćete skinuti kad jedete - mislim da je to sve visokorizično", kaže on.

Šta se desilo?

Još u martu, u ranoj fazi epidemije u SAD, 61 član hora Okruga Skagit, u državi Vašington, sastalo se za redovnu nedeljnu probu hora.

Jedna osoba je tokom dvoiposatnog okupljanja pokazivala simptome prehlade.

Nekoliko dana kasnije, posle istrage američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), identifikovana su 53 slučaja Kovida-19 - što će reći, 87 odsto grupe koja se okupila da bi pevala.

Šta se desilo?

Porodica Barbosa okupila se 30. maja u grupi od 25 članova, da bi priredili nenajavljenu rođendansku proslavu.

Porodica iz severnog Teksasa rekla je za američke medije da domaćin nije znao da je zaražen Kovidom-19.

Krajem juna, član porodice Čens O'Šel rekao je da se osam članova porodice i 10 prijatelja zarazilo virusom, uključujući dedu Frenka i baku Kerol Barbosa, koji su se bližili proslavi 68. godišnjice braka.

I Frenk i Kerol Barbosa kasnije su primljeni u bolnicu, a 1. jula Frenk Barbosa je preminuo, saopštili su članovi porodice.

"Bili su čak obazriviji nego ranije, ali to je i dalje dovelo do toga da moja baka, moj deda i moja tetka završe u bolnici", rekao je O'Šel govoreći o tom okupljanju za lokalnu TV stanicu KAVU.

Zašto je došlo do širenja zaraze?

Karan kaže da rođendanska proslava može da ima sve sastojke neophodne za događaj u rangu superširioca zaraze.

"Možete da zamislite da, ako ste u zatvorenom na rođendanskoj proslavi, ima mnogo bliskog kontakta", kaže on.

"Takođe, možda ljudi stoje u redu za toalet, tiskajući se u uskim hodnicima gde je fizička udaljenost nemoguća."

Kako ljudi jedu i piju, nastaju novi problemi.

Šta se desilo?

Osmog juna, vlasnici "Harpers restorana i bru paba" - restorana od 900 kvadratnih metara s ogromnom spoljnom terasom - otvorili su vrata posle više nedelja izolacije zbog Kovida-19.

Menadžeri su organizovali obuku za bezbedno ponašanje, stolovi su bili razdvojeni na dva metra, a kapacitet ograničen na oko polovinu uobičajenog broja gostiju, dozvolivši ulaz za oko 225 mušterija.

Ali od 2. jula, prijavljene 152 infekcije u 13 okruga širom Mičigena povezane su sa "Harpersom".

Od ovih slučajeva, 128 ljudi je reklo je da je bilo prisutno u restoranu između 12. i 20. juna, a ostali su bili njihovi bliski kontakti.

Zašto je došlo do širenja zaraze?

Ulazak u zatvoreni kafić ili restoran može vas dovesti na rizičnu teritoriju, objašnjava doktor Karan.

Slično kao i u slučaju rođendanske proslave, hrana bi mogla da bude ključan faktor.

"Kad imate ljude koji jedu, oni sigurno neće nositi maske, žvakaće i pričaće, stajaće licem u lice, jedan preko puta drugog", kaže on, omogućivši tako kapljicama da se slobodno prenose među gostima.

Ukoliko se pušta glasna muzika, ili je teško čuti u pretrpanom prostoru, glasan govor će samo dodatno povećati rizik, "kao kad žurka pređe u višu brzinu", kaže doktor Karan.

Visoke temperature koje dolaze sa letom dodaće još neke komplikacije, kaže on.

"Postoje neki dokazi da klima uređaji doprinose širenju zaraze, potencijalno raspršujući kapljice duž putanje rada klime."

Na sve to dodajte upotrebu javnih toaleta, nekoliko tačaka čestog dodirivanja kao što su kvake, i imate gotov potencijal za superširenje zaraze.

"Mislim da je preduzimanje mera predostrožnosti veoma važno", kaže doktor Karan.

"Ali kad se sve sabere i oduzme, koliko god mera predostrožnosti da ste preduzeli, neke stvari su naprosto suviše rizične, a mislim da su kafići jedni od njih."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 Povezane vesti

Rođendani, kafići i velika druženja: Kako neki događaj postane "superširilac" korona virusa

Izvor: Radio 021, 07.Jul.2020

Kako je proba hora dovela do 53 nova slučaja korona virusa - pitali smo stručnjaka...Getty ImagesNeki modeli sugerišu da je svega 20 odsto ljudi - superširioca - zaslužno za 80 odsto infekcija..Od izbijanja epidemije korona virusa prošlo je više od pola godine i bezbednosne mere - maske, pranje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.