Izvor: eKlinika.rs, 24.Nov.2020, 16:36

Rezultati Nacionalne studije o covid 19: Trećina mladih imuna na korona virus, najzaštićeniji u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji

Prema preliminarnim rezultatima Nacionalne studije seroprevalencije SARS-CoV-2, koju sprovodi Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu sa Institutom za primenu nuklearne energije (INEP), najviše otpornih na korona virus u Srbiji je među mlađima od 19 godina.
31,8 odsto mladih ima antitela Kako „Novosti“ prenose, rezultati studije ukazuju, da iako su mladi retko evidentirani kao zaraženi i oboleli, pokazalo se da gotovo svaki treći odnosno 31,8 odsto u ovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << uzrasnoj grupi ima IgG antitela, odnosno prirodno stečen imunitet tako što su bili zaraženi koronom.
U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji najimuniji na virus Kada se u obzir uzme ukupna populacija Srbije, od korona virusa zvanično su najzaštićeniji stanovnici Kragujevca, Užica, Čačka, Valjeva, Šapca… S obzirom na to da skoro gotovo svaki peti žitelj (23,1 odsto) ovih krajeva ima antitela koja ga štite od virusa covid 19, na posredan način pokazuje da je u drugom talasu epidemije korona zvanično najjača bila u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. Iako je Beograd jedno od najvećih žarišta u zemlji od početka epidemije, on se ipak nalazi na 4. mestu po prirodno stečenom imunitetu stanovništva (16,9 odsto). Posle Šumadije i Zapadne Srbije (23,1 odsto), po imunitetu prednjače južna i istočna Srbija sa 21,8 odsto otpornih i Vojvodina sa 18,8 odsto.
Do sada imunitet steklo 20,7 odsto stanovništva Na osnovu izveštaja studijskog tima Instituta za epidemiologiju, na covid 19 je pre ovog, najintenzivnijeg talasa epidemije, imunitet na korona virus steklo je 20,7 odsto stanovništva. To je utvrđeno na reprezentativnom uzorku od 1.200 domaćinstava, odnosno ukupno 2.500 ispitanika.
Imunitet podjednak kod  muškaraca i žena Drugom studijom pokazano je da je stečeni imunitet na virus korona gotovo jednak kod muškaraca (20,6 odsto) i kod žena (20,8 odsto), za razliku od prve studije seroprevalencija SARS-CoV-2, gde je zaštićenih bilo više u muškoj populaciji (8,1 odsto), nego u ženskoj (5 odsto). U prvoj studiji rađenoj tokom prvog talasa epidemije ustanovljeno je da imunitet ima 6,4 odsto stanovništva, ali istraživači su naveli da rezultati iz prve i druge studije ne mogu da se sabiraju. Kao razlog naveli su činjenicu da se ne zna koliko imunitet posle infekcije traje.
Četvrtina Srba preležala koronu Ipak, ako se pridodaju saznanja do kojih su došli istraživači INEP – da većina obolelih u prvom talasu još ima IgG antitela, možda bi i moglo da se zaključi da je približno četvrtina stanovnika Srbije, pre trećeg talasa epidemije, stekla imunitet na koronu. To je još daleko od kolektivnog imuniteta, jer da bi se zaustavilo širenje virusa trebalo bi da bar 60 do 70 odsto stanovništva prirodnim putem ili vakcinacijom razvije otpornost na korona virus. Ali pokazuje da smo svakako bliži tom cilju nego što se može zaključiti na osnovu zvanično evidentiranih 121.120 na osnovu PCR testova od pojave prvog slučaja kovida u Srbiji.
Rezultati druge Nacionalne studije seroprevalencije SARS-CoV-2, koja je započeta 26. juna, a koju je sproveo Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu sa Institutom za primenu nuklearne energije (INEP), tek će biti objavljeni.
Članak Rezultati Nacionalne studije o covid 19: Trećina mladih imuna na korona virus, najzaštićeniji u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.