Region: 11-ogodišnji dečak najmlađa žrtva korone u Hrvatskoj; U Crnoj Gori 387 novih slučajeva, u Sloveniji otkriven engleski soj virusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2021, 14:02

Region: 11-ogodišnji dečak najmlađa žrtva korone u Hrvatskoj; U Crnoj Gori 387 novih slučajeva, u Sloveniji otkriven engleski soj virusa

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 537 novih slučajeva korona virusa, a preminula je 31 osoba, objavila je vlada. U poslednja 24 sata u Hrvatskoj su zabeležena 352 nova slučaja korona virusa, a preminulo je 28 osoba, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 537 novih slučajeva korna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << virusa, a preminula je 31 osoba. Od poslednjeg preseka testirano je 2.975 ljudi.

Od 2.140 PCR testa, 503 su bila pozitivna, a urađeno je 835 brzih antigen testova, od kojih su 34 bila pozitivna. U Slovenije je hospitalizovano 1.149 pacijenata, 20 više nego juče, a na intenzivnoj nezi je 190 osoba.

Trenutno je aktivno 18.477 slučajeva. Od početka epidemije u Sloveniji je potvrđeno 157.830 slučajeva korona virusa, a 3,360 ljudi je preminulo.

Anketa: 60 odsto Slovenaca verovatno bi se vakcinisalo

Istraživanje javnog mnjenja koje je naručio slovenački komercijalni emiter POP TV, pokazuje da bi se gotovo 60 odsto ispitanika verovatno ili vrlo verovatno vakcinisalo protiv kovid-19, što je tri puta više nego prošlog oktobra.

Udeo ispitanika koji se protive vakcinaciji, u međuvremenu, značajno je opao na 25 procenata, prenela je STA.

U anketi u kojoj je učestvovala 501 osoba, a sprovela je agencija Mediana, skoro 60 odsto ispitanika smatra da bi vakcinacija protiv kovid-19 trebalo da bude obavezna za zaposlene u domovima zdravlja, bolnicama i domovima za negu starih.

Više od 50 procenata anketiranih smatra da bi vakcinacija protiv kovid-19 trebalo da bude obavezna za zaposlene u školama i vrtićima, dok se 13 odsto ne slaže sa tim.

Gotovo 47 odsto ispitanika podržava ideju uvođenja vakcinacionog pasoša, dok se 38 procenata tome protivi.

Oko 22 odsto ispitanika koji su protiv vakcinacije protiv kovid-19 vakcinisalo bi se ako bi im to omogućilo da putuju.

U Sloveniji otkriven engleski soj virusa

Slovenački premijer Janez Janša saopštio je danas da je u toj zemlji otkriven prvi slučaj tzv. engleskog soja korona virusa kod muškarca sa Kosova koji ima privremeno prebivalište u Sloveniji, a koji se vratio iz Belgije.

O ovom slučaju obaveštene su belgijske vlasti.

Oboleli je za ulazak u Sloveniju koristio negativan test iako je imao i drugi koji je bio pozitivan, pa je sada stavljen u izolaciju i proveravaju se njegovi mogući kontakti, rekao je Janša na vanrednoj konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Zbog mogućnosti da je u Sloveniji u većem broju prisutan tzv. engleski soj koronavirusa slovenačka vlada će sledeće nedelje ponovo razmotriti odluke o popuštanju protivepidemijskih mera, najavio je Janša.

U Hrvatskoj 352 nova slučaja, 28 umrlih

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj su zabeležena 352 nova slučaja korona virusa, a preminulo je 28 osoba, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Od poslednjeg preseka testirana su 4.342 uzorka. Trenutno je u Hrvatskoj aktivno 2.996 slučajeva, prenosi Index.hr. Do sada je u Hrvatskoj zaraženoukupno 228.920 osoba od kojih je 4.827 preminulo.

Preminuo dečak od komplikacija koronavirusa u Zagrebu

Dečak od 11 godina preminuo je tokom noći u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu od posledica kovid infekcije, saznaje Jutarnji list.

Reč je o najmladoj preminuloj osobi od posledica novog korona virusa u Hrvatskoj, a prema saznanjima zagrebačkog lista, dečak nije prethodno bolovao.

Navodi se da je došlo do retke komplikacije koju su lekari počeli da primećuju kod malog broja dece koja su bila zaražena - došlo je do multiorganskog upalnog sindroma koji se javlja kao preterani imunološki odgovor.

Beroš: Nije bilo propusta u lečenju preminulog dečaka

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je danas da prema dokumentaciji koju je dobio iz Klinika za dečje bolesti i Klinike za infektivne bolesti, nije bilo propusta u lečenju 11-godišnjeg dečaka koji je najverovatnije preminuo od multisistemskog inflamatornog sindroma.

"Prema medicinskoj dokumentaciji koja mi je dostavljana tokom jutra, ne mogu reći da je bilo bilo kakvih propusta u lečenju, odnosno u brzini lečenja jer je dete adekvatno primljeno i obrađeno", izjavio je novinarima Beroš nakon međuresornog sastanka Vlade Hrvatske i Nacionalnog štaba civilne zaštite.

"Nažalost, to je jedna najtužnijh vesti od početka ove pandemije. Jutros sam saznao za tu vest i ovom prilikom izražavam saučešće porodici. Dečak je bio pozitivan na kovid-19, pa je najverovatnije preminuo od multisistemskog inflamatornog sindroma, odnosno multisistemske upalne reakcije", istakao je hrvatski ministar zdravlja.

On je naveo da kod dece stare od dve do 15 godina zbog infekcije može doći do prekomernog upalnog odgovora koji zahvata krvne sudove te može zahvatiti više organa - srce, pluća, bubrege, i neretko se završava najtežim ishodom, što se najverovatnije dogodilo u ovom slučaju.

BiH: Registrovano 203 novih slučajeva, preminulo pet

U Bosni i Hercegovini su u poslednja 24 časa registrovana 203 novozaražena korona virusom, od 1.658 testiranih, dok je preminulo pet osoba.

Od poslednjeg izveštaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u Institutu za javno zdravstvo RS, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici Foča i u bolnici Sv. Vračevi u Bijeljini izvršeno je testiranje 661 laboratorijskog uzorka, a korona virus je potvrđen kod 72 osobe, preneo je klix.ba.

U poslednja 24 sata Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa.

Radi se o dva muškarca i ženi starije životne dobi iz Banjaluke, Prnjavora i Laktaša.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 948 uzoraka, od kojih su 123 pozitivna na korona virus.

Preminule su tri osobe. U Brčko distriktu registrovano je osam novih slučajeva zaraze virusom korona, od 49 testiranih uzoraka

U Crnoj Gori 387 novih slučajeva, preminule dve osobe

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata korona virus potvrđen kod 387 osoba, od 1.331 testiranih uzoraka, a preminule su dve osobe.

Najveći broj novozaraženih zabeležen je u Podgorici, gde su registrovana 172 nova slučaja korona virusa.

Ukupan broj preminulih povezanih sa infekcijom kovid-19 od početka juna 2020. godine iznosi 759, a od početka pandemije 768, saopštio je Institut za javno zdravlje u Podgorici.

Trenutno je aktivno ukupno 7.986 slučajeva, prenose Vijesti.

Od početka epidemije ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom u Crnoj Gori je 58.316.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Korona u komšiluku: U Sloveniji najviše preminulih

Izvor: Radio 021, 24.Jan.2021

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 537 novih slučajeva korna virusa, a preminula je 31 osoba...U bolnicama je 1.149 pacijenata, 20 više nego juče, a na intenzivnoj nezi je 190 osoba...Trenutno je aktivno 18.477 slučajeva. Od početka epidemije u Sloveniji je potvrđeno 157.830 slučajeva...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.