Region: U Hrvatskoj 12 preminulih, zaražene još 544 osobe; Uprkos vakcinama, raste broj novozaraženih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2021, 12:38

Region: U Hrvatskoj 12 preminulih, zaražene još 544 osobe; Uprkos vakcinama, raste broj novozaraženih

U Hrvatskoj je tokom poslednja 24 časa od posledica zaraze korona virusom umrlo 12 obolelih, a potvrđena su 544 nova slučaj infekcije, saopštio je danas Nacionalni štab Civilne zaštite.

U Hrvatskoj su trenutno aktivna 2.933 slučaja kovida 19, od kojih je 790 pacijenata na bolničkom lečenju, a 70 ih je na respirtoru.

Hrvatska beleži danas, tačno godinu dana od prvog zabeleženog slučaja u toj državi, 544 novozaražene osobe i 12 preminulih pacijenata. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Broj aktivnh slučajeva danas je u Hrvatskoj 2.933.

Udeo pozitivnih među testiranima je 8.46 posto, što je manje nego juče, kada je iznosio oko 8.8 posto, ali u četvrak prošle sedmice je taj procenat bio šest, više od 2,5 posto niži u odnosu na danas.

Premijer Andrej Plenković najavio je mogućnost popuštanja epidemioloških mera, otvaranje kafića i ugostitejskih objekata, kao i teretana, počev od 1. marta.

Tegeltija: Vakcine najaktuelnija tema

BiH, odnosno Federacija BiH je jedina u regionu koja do sada nije nabavila nijednu vakcinu, a predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija kaže da je nabavka vakcina najaktuelnija tema, ali ne i najveći problem.

Tegeltija je ukazao da zemlje koje su značajnije vakcinisale svoje stanovništvo, po epidemiološkoj situaciji ne stoje ništa bolje od BiH.

On je izrazio uverenje da će BiH ubrzo imati dovoljno vakcina za građane i podsetio da su odluku o načinu nabavke vakcine doneli zajedno svi u BiH u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) na preporuku ljudi zaduženih za zdravstveni sektor.

Dodao je da je preovladavalo stanovište da se treba fokusirati na vakcine koje će odobriti SZO i Evropska agencija za lekove.

"Posle se pokazalo da su najvažniji igrači u ovom poslu vakcinu pretvorili u čisto trgovačku tržišnu robu i da će 'Kovaks' usporiti snabdevanje. Najveću, čini mi se, cenu promene načina raspodele je platila EU...", rekao je između ostalog, Tegeltija za magazin Dani.

U Republici Srpskoj je testirano 816 uzoraka, od kojih su 202 osobe novozaražene - 99 muških i 203 ženskih osoba, 26 su mlađe, 131 srednje i 45 osobe starije životne dobi.

U Srpskoj su danas prijavljena dva smrtna slučaja.

Kluge: SZO i EK rade na donacijama vakcina za zemlje Balkana

Svetska zdravstvena organizacija radi sa Evropskom komisijom na koordinaciji donacija vakcina protiv korona virusa za druge zemlje na kontinentu, rekao je danas direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

Na pitanje o dozama za zemlje na Balkanu Kluge je na konferenciji za novinare rekao: "Blisko sarađujemo ... sa Evropskom komisijom na svim nivoima po pitanju donacija", prenosi Rojters.

On je dodao da će Austrija koordinirati tim donacijama.

Prema jučerašnjim podacima, u Severnoj Makedoniji je registrovano 725 novih slucajeva i 13 preminulih. Najviše novozaraženih je registrovano u Skoplju - 274.

U Severnoj Makedoniji je trenutno aktivno 7.223 zaraženih korona virusom.

U Crnu Goru je stigao kontingent od 5.000 doza vakcine Sputnik V iz Rusije

 Kako je saopšteno iz crnogorske vlade, kupovinu prve isporuke od 50.000 doza  obezbedila je vlada  bilateralnim pregovorima.

"Ka Crnoj Gori narednih dana iz Pekinga kreće kontingent sa donacijom od 30.000 doza Sinofarmove vakcine", dodaju iz Vlade, prenosi RTCG.

Prošle sedmice, u Podgoricu je stiglo 2.000 doza ruske vakcine, koje je Crnoj Gori donirala Srbija.

U nedelju je počela i vakcinacija, koja, kako je kazala ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, teče po planu.

Uprkos vakcinaciji koja je počela u svim državama regiona, osim u Federaciji BiH, koja još nije dobila nijednu vakcinu, broj novozaraženh raste, a epidemiološke mere od danas pooštrene u Crnoj Gori i u Kantonu Sarajevo.

Tokom protekla 24 sata u Slovenii su registrovane 852 novozaražene osobe virusom korona, dok je sedam pacijenata preminulo.

Testirano je 4.565 lica, a na virus je bilo pozitivno 18,7 odsto, saopštila je slovenačka vlada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Još 544 nova slučaja zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, preminulo 12 osoba

Izvor: N1 televizija, 25.Feb.2021

U Hrvatskoj je tokom poslednja 24 časa od posledica zaraze koronavirusom umrlo 12 obolelih, a potvrđena su 544 nova slučaja infekcije, saopštio je Nacionalni štab Civilne zaštite.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.