Region: U Crnoj Gori od sutra nove blaže mere, u Bosni i Hercegovini 23 nova slučaja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2021, 11:17

Region: U Crnoj Gori od sutra nove blaže mere, u Bosni i Hercegovini 23 nova slučaja

U Crnoj Gori od sutra stupaju na snagu nove epidemiološke mere, maksimalno liberalizovaane, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Režim prelaska granice za zemlje regiona nije promenjen.

Odluka je doneta na osnovu procene trenutne epidemiološke situacije i broj vakcinisanih stanovnika, kao i padu broja inficiranih, a na predlog Saveta za borbu protiv korona virusa.

Od 19. juna do petka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2. jula ukida se ograničenje rada ugostiteljskih objekata, ali bez muzike posle 23 sata u baštama i terasama zbog buke.

Ukida se vremensko ograničenje rada privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (tržni centri, prodavnice obuće i odeće, kozmetički, frizerski saloni...

Ukida se vremensko ograničenje rada priređivača igara na sreću, ustanova kulture i dozvoljeno je održavanje treninga sportista, sportskih takmičenja i turnira sportista u manjim zatvorenim sportskim objektima uz poštovanje posebnih mera u sportu i rekreaciji koje su propisane u Naredbi.

Povećan je dozvoljeni broj prisutnih osoba na sahranama sa 50 na 100 lica.

Na snazi ostaje zabrana primanja saučešća i obaveza nošenja zaštitnih maski.

Podaci ohrabruju

Preliminarni podaci istraživanja Instituta za javno zdravlje u Podgorici pokazalo je da se od 100.000 građana Crne Gore koji su primili obe doze vakcine nakon imunizacije inficirala samo 91 osoba, s tim što niko od njih nije razvio tešku kliničku sliku, niti mu je bio neophodan respirator.

To je saopštila načelnica Ođeljenja za imunoprofilaksu Instituta za javno drvalje Crne Gore Milena Popović Samardžić.

Bili smo u kontaktu sa svakom od te 91 osobe i ni kod koga nisu konstatovane teške forme bolesti, niko od njih nije završio na respiratoru, a daleko od toga da se desio neki neželjeni ishod, kazala je Popović Samardžić.

Institut je radio i istraživanje o tome koliko su vakcine koje su dostupne u Crnoj Gori efikasne, a serološko istraživanje sprovedeno je u domovima za stare širom Crne Gore.

Preliminarni rezultati daju ohrabrujuće rezultate, jer od 191 vakcinisanog štićenika doma za stare u Risnu pokazalo se da čak 188 ima visok nivo antitela, što je za sve nas veoma ohrabrujuće, kazala je Popović Samardžić

Hrvatska: Preminule tri osobe, registrovano 113 novoobolelih

U Hrvatskoj su u četvrtak od posledica kovida preminule tri osobe, a registrovano je 113 novoobolelih, od 4.436 testiranih ljudi, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Na respiratoru je u četvrtak bilo 25 pacijenata, a trenuto je aktivno 700 slučajeva.

Od početka epidemije u Hrvatskoj je potvrđen 359.031 slučaj koronavirusa, a preminulo je 8.168 obolelih.

Nijedan deo Hrvatske više nije u crvenom na karti ECDC-a

Nijedan deo Hrvatske nije više u "crvenom" na evropskoj epidemiološkoj karti, nakon što je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) ažurirao podatke.

Na novoj ažuriranoj karti "zelene" su sve slavonske županije, Moslavina i karlovačko područje.

Ostatak Hrvatske je u narandžastom.

ECDC boje na kartu rangira po broju slučajeva zaraze u proteklih 14 dana, na 100.000 stanovnika.

Zelena boja označava manje od 25 slučajeva zaraze na 100.000.

Što se ostatka Evrope tiče, zelenom bojom označen je i veći deo Nemačke, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Austrija, ali i većina Italije.

To su dobre vesti i za turizam jer upravo iz tih zemalja u Hrvatsku dolazi najviše gostiju, piše zagrebački Jutarnji list.

Slovenija: Obolelo 88, umrlo dvoje

U Sloveniji je u četvrtak potvrđeno 88 novih slučajeva koronavirusa od 2.409 testiranih osoba, a od posledica te bolesti preminula su dva pacijenta, saopštila je slovenačka vlada.

Od početka epidemije u Soveniji je registrovano 256.959 slučaja kovida, a preminulo je 4.413 obolelih. Trenutno je aktivno 1.895 slučajeva.

U Bosni i Hercegovini 23 nova slučaja 

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata zabeležena su 23 nova slučaja zaraze korona virusom od 1.822 testirana uzorka, dok su preminule četiri osobe, saopštili su danas entitetski zavodi za javno zdravstvo i distrikt Brčko.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 1.324 uzorka, od kojih je 14 pozitivno na korona virus. Prijavljen je jedan smrtni ishod i sa današnjim danom preminulo je 5.526 ljudi.

U Rеpublici Srpskој testirano je 400 lаbоrаtоriјskih uzоrаka, а kоrоnа virus je pоtvrđеn kоd sеdаm оsоbа. Umrle su dve osobe i do sada je prеminulo 3.767 ljudi. U bolnicama su 104 osobe , od kojih je 17 na rеspirаtоru.

Danas su u Brčko distriktu BiH registrovana dva nova slučaja zaraze od 98 obrađenih testova. Preminula je jedna osoba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HRVATSKA POPUŠTA MERE OD 1. JULA: Ukidanje ograničenja za sve sa EU digitalnim potvrdama o koroni

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2021

Hrvatska liberalizuje mere uz početak letnje sezone..Šef Štaba civilne zaštite i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio je danas nove liberalizovane epidemiološke mere od 1. jula za osobe sa kovid potvrdama, koje, međutim, neće važiti u kafićima...Na terasama kafića, rekao...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.