Region: U BiH 235 novozaraženih i 12 preminulih, u Hrvatskoj 232 nova slučaja, u Crnoj Gori 289

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2020, 07:43

Region: U BiH 235 novozaraženih i 12 preminulih, u Hrvatskoj 232 nova slučaja, u Crnoj Gori 289

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić izjavio je da je nagli skok broja zaraženih od korone u Crnoj Gori posledica nepoštovanja mera i raznih dešavanja u prethodnom periodu, ali da neće više biti zabrana dolazaka u Crnu Goru, ni iz Srbije, niti iz ostalih delova regiona.

U ovom trenutku nivo lokalne transmisije u Crnoj Gori je takav da importacija slučajeva iz inostranstva ne predstavlja značajnije povećanje epidemiološkog rizika od daljeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << širenja infekcije, naveli su Begić i članovi njegovog tima za portal Nova.rs .

Kako se ističe, samim tim nije opravdano očekivati da se uvode mere zabrane međunarodnih putovanja, ni zabrane dolazaka iz Srbije, niti iz drugih zemalja u Crnu Goru, koje ne bi imale efekta i koje nemaju većeg epidemiološkog smisla.

Prema njima, u trenutku kada je transmisija virusa široko uspostavljena u svim lokalnim zajednicama pitanje krivice je izgubilo smisao, te je u ovom trenutku znatno svrsishodnije posvetiti se suzbijanju obolevanja koje zahteva društveni konsenzus i jedinstvo, pre nego prstom upirati u bilo koga.

Situacija je jasna, da smo se svi pridržavali mera, i da su svi pozivali na poštovanje preporuka Instituta, ovakvog nivoa oboljevanja ne da ne bi bilo, već upravo suprotno, epidemiološka siuacija bi bila mirna i pod punom kontrolom, naveli su stručnjaci.

Oni su ocenili da je jasno i nesumnjivo dokazano da jednostavne, jeftine i lako sprovodljive mere, poput nošenja maski (u Crnoj Gori uvek i svuda), držanje fizičke distance kada god i gde god je to moguće, kao i često praktikovanje higijene ruku, ne samo da daju rezultate, već su i održive mere koje omogućavaju društvu da funkcioniše.

Škole ostaju zatvorene u pojedinim gradovima 

Škole u gradovima Crne Gore gde je najveća stopa obolevanja od korona virusa, verovatno neće početi ni 1. oktobra da rade, već će se nastava organizovati onlajn, zbog složene epidemiološke situacije, navode iz Instituta za javno zdravlje.

Kako prenosi Dan, iz Instituta su istakli da će konačna odluka biti doneta u ponedeljak 28. septembra, nakon što bude sagledana epidemiološka situacija u svim gradovima.

Najteža situacija je u Beranama, Nikšiću i u Rožajama.

Pomoćnica ministra prosvete Arijana Nikolić Vučinić je rekla da će, ako se stanje promeni i dobiju preporuku Instituta, menjati modele.

"Hteli smo da imamo održiv sistem koji se neće zatvarati posle dve sedmice. Da li će doći do promene modela, ne mogu vam reći. Donijeli smo odluku zbog zdravlja dece i naša odluka je u saradnji sa roditeljima i učenicima", dodala je Nikolić Vučinić.

Broj zaraženih u Hrvatskoj se smanjuje

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš izjavio je da epidemiološki podaci ukazuju na trend smanjenja broja zaraženih korona virusom, dok podatak o 266 osoba na bolničkom lečenju pokazuje da nema naznaka preopterećenosti zdravstvenog sistema.

Brine ga, kazao je, broj obolelih u staračkom domu u Delnicama.

"To je ono što govorimo celo vreme, da pratimo epidemiološku situaciju i da na svako takvo mikrožarište nastojimo da odgovorimo adekvatnim epidemiološkim merama", kazao je Beroš uoči današnje sednice vlade, preneli su hrvatski mediji.

Dolaskom jeseni povećava se broj respiratornih infekcija, pa je Beroš pozvao građane na pridržavanje epidemioloških mera i pravovremeno vakcinisanje protiv respiratornih infekcija kao najefikasnije mere prevencije.

Beroš je saopštio je da je skraćen broj dana obavezne izolacije sa 14 na minimalno 10 dana.

U Hrvatskoj 232 novozaražena i četiri smrtna slučaja

U Hrvatskoj su u poslednja 24 sata registrovane 232 novozaražene osobe i četiri preminula pacijenta, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Testirano je 5.351 osoba.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 1.200.

Među njima je 266 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta.

Preminule su osobe rođene 1943., 1921., 1929. i 1943.

Od početka epidemije u Hrvatskoj zabeleženo je 15.572 zaraženih od kojih je 261 osoba preminula.

Ukupno se oporavilo 14.111 osoba.

U Sloveniji 122 nova slučaja, preminule dve osobe

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđena 122 nova slučaja korona virusa, na osnovu 2.848 testiranih uzoraka, objavljeno je na vladinom sajtu za praćenje epidemije.

U prethodnom danu preminula su još dva pacijenta, prenosi STa.

Od početka epidemije u Sloveniji je zaraženo ukupno 4.816 osoba, od kojih je 145 preminulo.

U BiH 235 novozaraženih i 12 preminulih

U Bosni i Hercegovini je u poslednja 24 sata registrovano 235 novih slučajeva korona virusa i 12 preminulih pacijenata, od kojih je 154 zaraženih i 11 smrtnih slučajeva u Federaciji BiH.

U FBiH je testirano 1.487 uzoraka, a novi slučajevi su registrovani u svim kantonima.

U većem entitetu BiH je do sada testirano ukupno 150.524 uzorka, a korona virus je potvrđen kod 17.033 osobe.

U FBiH je trenutno aktivan 3.631 slučaj pozitivan na korona virus.

Prijavljeno je 11 smrtnih slučajeva od kojih je šest preminulo u poslednja 24 sata, dok je pet smrtnih ishoda iz proteklog perioda, koji su naknadno prijavljeni Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH.

Sa današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 487, i to 320 muškaraca i 167 žena.

Institut za javno zdravlje Republike Srpske ranije je saopštio da je u tom entitetu novozaražena 81 osoba, a jedan pacijent je preminuo.

U Crnoj Gori 289 novozaraženih i tri smrtna slučaja

U Crnoj Gori je registrovano 289 novozaraženih korona virusom i tri preminula pacijenta, saopštio je danas Institut za zaštitu zdravlja u Podgorici.

Najviše novoobolelih je iz Podgorice - 89 i Nikšića - 85.

Prijavljen je oporavak 189 kovid pacijenta.

Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva u Crnoj Gori iznosi 3.646.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 9.717.

Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa infekcijom od početka juna iznosi 145, a od početka godine 154.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.