Region: Najcrnji dan za Hrvatsku, Sloveniju i BiH; U Crnoj Gori još 193 zaraženih, u Makedoniji 404

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2020, 12:09

Region: Najcrnji dan za Hrvatsku, Sloveniju i BiH; U Crnoj Gori još 193 zaraženih, u Makedoniji 404

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 2.242 nova slučaja korona virusa, a preminulo je 16 osoba, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite, a u U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.963 novih slučajeva zaraze korona virusom, 300 više nego dan ranije, a preminulo je18 ljudi, saopštilo je slovenačko Ministarstvo zdravlja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Prethodno je direktor Nastavnog zavoda za javno zdravlje "Dr Andrija Štampar" Zvonimir Šostar rekao da je u u poslednja 24 sata u Zagrebu zabeleženo rekordnih 798 novozaraženih, prenosi index.hr.

U Hrvatskoj je trenutno aktivno 9.745 slučajeva korona virusa.

Na bolničkom lečenju je 731 pacijent, a na respiratoru su 52 pacijenta.

U Hrvatskoj je ukupno je zabeleženo 33.959 slučajeva korona virusa, a preminulo je 429 osoba.

Do danas je ukupno testirano 437.048 uzoraka, od kojih 8.087 u posljednja 24 sata.

Novi crni rekord u Sloveniji: 1.963 novozaražena, 18 umrlih

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 1.963 novih slučajeva zaraze korona virusom, 300 više nego dan ranije, a preminulo je18 ljudi, saopštilo je slovenačko Ministarstvo zdravlja.

Reč je o novom crnom rekordu po broju novoobolelih i broju smrtnih slučajeva do sada, prenosi Hina.

Ukupni broj zaraženih od početka epidemije porastao je na 21.276, od kojih je trenutno aktivno 13.023 slučajeva.

U bolnicama se leči 449 pacijenata, a među njima je 63 teže obolelih na odelenjima intenzivne nege.

Ukupno su do sada umrla 234 pacijenta, a broj zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana iznosi 449, po čemu je Slovenija među najugroženijima u Evropskoj uniji.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da je na testu pozitivan na korona virus bio i ministar Anže Logar, zbog čega će idućih deset dana zajedno sa saradnicima koji su s njim bili u kontaktu ostati u izolaciji.

U Sloveniji je od danas na snazi karantin po odluci koju je pre dva dana donela vlada premijera Janeza Janše, a trajaće najmanje nedelju dana, nakon čega će se restrikcije ponovo razmotriti i revidirati, u zavisnosti od situacije.

Od ponoći su zatvorene prodavnice, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, velnes centara, bazena, bioskopa, kulturnih ustanova, fitnesa, autoperionica...

Nastava na fakultetima odvija se na daljinu, obustavljena je i trećina prometa, a od ponedeljka neće raditi niti vrtići.

Prema tempu širenja zaraze iz poslednjih nekoliko dana, broj novozaraženih se udvostručuje svakih pet do šest dana.

U slučaju popunjenosti bolničkih kapaciteta obolelima od kovida-19, vlada razmišlja i o stavljanju viška lakše obolelih u hotele, ali problem je u tome ko bi u tom slučaju za te obolele brinuo jer već sada iz bolnica poručuju da nemaju potrebnog obučenog kadra i da su postojeće medicinske ekipe na kraju snaga, navodi Hina.

Crna Gora: Preminulo osam osoba, još 193 zaraženih

U poslednjih 24 sata u Crnoj Gori analizirana su 743 uzorka, na korona virus pozitivne su 193 osobe, dok je preminulo osam obolelih, saopštio je Institutu za javno zdravlje Crne Gore.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih u protekla 24 časa, aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je sada 3.765.

Preminulih osam od jučerašnjeg preseka su pacijenti iz Cetinja, Podgorice, Ulcinja (3), Herceg Novog, Nikšića i Pljevalja.

Ukupan broj preminulih povezanih sa infekcijom korona virusa od početka juna je 254, a od početka godine 263.

U poslednja 24 sata prijavljen je oporavak kod 223 pacijenta.

Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, kao i broj oporavljenih u protekla 24 časa, aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je 3.765, prenose crnogorski mediji.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 16.629.

Kako je objavio Institut za javno zdravlje, u skladu sa trenutnim opštinskim stopama incidencije (broja novih slučajeva infekcije koronavirusa registrovanih tokom prethodnih 14 dana u odnosu na broj stanovnika opštine) biće ublažene mere u Kotoru, Rožajama, Pljevljima i Nikšiću.

U Nikšiću i Pljevljima će, prema novom ublažavanju mera donetih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, od ponedeljka biti otvorene škole, a u Pljevljima će biti dozvoljen i rad ugostiteljskim objektima.

Nova odluka primenjivaće se od 26. oktobra u 00.00 sati.

Rekord u BiH: 1.251 novozaraženi, preminulo 10 osoba

U Bosni i Hercegovini je u poslednja 24 sata potvrđen 1.251 novi slučaj korona virusa, od 2.694 testirane osobe, a preminulo je 10 osoba.

To je za 72 novopotvrđena slučaja više nego u prethodnom danu, kada je dnevni bilans prvi put prešao 1.000, a testirano je 287 uzoraka manje, prenosi Klix.ba.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH testirana su 1.493 uzorka, od kojih je 669 bilo pozitivno na korona virus, dok je u Republici Srpskoj testiran 1.201 uzorak, od kojih su 582 bila pozitivna.

U Republici Srpskoj je od poslednjeg preseka preminulo sedam osoba, a u FBiH tri. U FBiH do sada je testirano ukupno 191.887 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 25.628 osoba.

U Republici Srpskoj testirano je ukupno 95.009 osoba, a potvrđen je kod 13.731 slučaj virusa korona.

U FBiH su preminule ukupno 694 osobe, a u Republici Srpskoj 360.

Dodik: Alarmantno, najverovatnije ćemo zatvoriti škole

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Bijeljini da je današnji broj zaraženih građana korona virusom u Republici Srpskoj alarmantan, da se moraju preduzeti mere za zaštitu građana i dodao da će najverovatnije zatvoriti škole, prenosi klix.ba.

Mora se preduzeti niz mera u Republici Srpskoj da bi se zaštitili građani s obzirom na veliki porast broja zaraženih virusom korona. Moraće da se redukuje radno vreme u firmama, rekao je Dodik i pozvao građane da poštuju mere zaštite za sprečavanja širenja korone.

Dodik, koji je lider Saveza nezavisnih demokrata (SNSD) pozvao je i druge političke partije da se pridržavaju mera zaštite i da se ne održavaju javne skupovi.

On je, otvarajući kovid Bolnicu u Bijeljini, podsetio da je SNSD donela odluku da obustavi promotivne aktivnosti i skupove u okviru kampanje "Okupljanje za Srpsku" za lokalne izbore zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj.

Sarajevo: U Kliničkom centru više nema mesta za zaražene

Nakon današnje sednice Vlade i kriznog štaba Kantona Sarajevo, doneseno je nekoliko odluka zbog povećanog broja zaraženih korona virusom, između ostalog da se u narednih sedam dana formira karantin u Železničkom školskom centru u Buća Potoku.

Prostor Železničkog školskog centra bi trebalo da ima kapacitet od 300-400 kreveta, gde će biti smešteni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom.

Kako je rečeno, centar će u u početku moći da primi oko 100 pacijenata, a kapacitet će proširivati u skladu s potrebama.

Osim toga, za teže obolele pacijente će biti osigurano još 30 kreveta u Opštoj bolnici pored nešto više od 90 kreveta koji se nalaze u karantinu na Podhrastovima.

Osim smeštajnog kapaciteta, na sednici je bilo reči i o boljoj koordinaciji kada je u pitanju korištenje briseva s ciljem povećanja broja testiranja, kao i o preraspodeli medicinskih radnika u zavisnosti od toga gde su najpotrebniji.

Nakon sednice rečeno je da će, ukoliko bude potrebe, pozivati i medicinske radnika koji su na Birou za zapošljavanje.

Istaknuto je da je dodatni problem to što Kanton Sarajevo trenutno nema ministra zdravlja i što su direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović i direktor JU Doma zdravlja KS Muhamed Ahmić trenutno u izolaciji i nisu mogli da učestvuju u donošenju odluka.

Danas nije bilo reči o merama i potencijalnom pooštravanju postojećih, ali će sledeće sedmice o tome odlučivati Krizni štab Ministarstva zdravlja Kantona Sarajevo.

U Severnoj Makedoniji zaraženo još 404 osobe, umrlo 14

U Severnoj Makedoniji u poslednja 24 sata registrovana su 404 nova slučaja korona virusa, a preminulo je 14 pacijenata, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

U istom periodu ozdravila su 182 pacijenta, prenosi MIA.

Od početka epidemije Kovid 19 dijagnostikovan je kod 26.394 osobe, a ukupno je umrlo 897 lica. Aktivnih slučajeva u zemlji trenutno je 7.067.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Prijepolju za jedan dan 16 zaraženih, najviše u Opštinskoj upravi

Izvor: SandzakPress.net, 24.Okt.2020

Opština Prijepolje trenutno ima najviše novoinficiranih korona virusom u Zlatiborskom okrugu. Nakon pristiglih rezulatata, infekcija je potvrđena za još 16 osoba, a najveći broj zaraženih jesu radnici Opštinske uprave, ali i jedna medicinska sestra. „Za sada svi oni kod kojih je potvrđena infekcija...

Nastavak na SandzakPress.net...

U Boru 10 novozaraženih, oporavilo se sedam osoba

Izvor: Bor030.net, 24.Okt.2020

U protekla 24 sata u Boru je registrovano 10 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pokazuju najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje „Timok“. “Novooboleli su uglavnom bez simptoma ili sa veoma blagom kliničkom slikom, nalaze se na adekvatnoj terapiji, pod nadzorom lekara i na kućnom lečenju”,...

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.