Region: Hrvatska ne planira da proglasi kraj epidemije - na vrhu lestvice po broju mrtvih u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2021, 11:06

Region: Hrvatska ne planira da proglasi kraj epidemije - na vrhu lestvice po broju mrtvih u Evropi

Dan nakon što je Slovenija zvanično objavila kraj epidemije korona virusa, hrvatski mediji istražuju kada bi se to mogo dogoditi u Hrvatskoj, a ministar zdravlja Vili Beroš poručuje da za sada tako nešto ne planiraju.

Beroš je za hrvatski portal Index kaže da i dalje treba biti na oprezu, jer epidemija tinja, negde i raste.

Hrvatska, rekao je Broš, za sada ne planira da proglasi kraj epidemije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Svuda u svetu epidemija covida-19 još uvek tinja, a postoje i zemlje poput Velike Britanije, Čilea i Rusije koje beleže porast broja novozaraženih", rekao je Beroš.

Misli, dodao je, da i dalje treba biti oprezan i da treba videti šta o tome kažu stručnjaci u HZJZ-u.

Iz tog zavoda su poručili da se kra epidemije proglašava kada slučajevi postanu endemski.

Proglašavanje kraja epidemije u Sloveniji, kazali su, neće podstaći na isto u Hrvatskoj.

"Vodeći se stručnim promišljanjima, kraj epidemije uključuje ne samo pad učestalosti bolesti i pridruženih smrtnih slučajeva, već i ukidanje javnozdravstvenih mera i s njima povezanih geopolitičkih, društvenih i ekonomskih ograničenja", rekli su Indexu u HZJZ-u.

Pojasnili su i da detaljna istraživanja koja su sprovedena pokazuju da epidemije ne prestaju iznenada.

"Daleko češće se proglašava kraj epidemije kada bolest padne na endemski nivo, kada nova bolest u određenom društvu postane prihvaćena kao deo normalnog života.

"Kako se još uvek ne nalazimo u toj fazi, nismo usmereni na proglašenje kraja epidemije već na postupno popuštanje epidemioloških mera i što veću procepljenost građana", kažu iz HZJZ-a.

Milanović: Hrvatska na vrhu lestvice po broju mrtvih u Evropi

Predsednik Zoran Milanović kritikovao je danas rad Štaba za civilnu zaštitu, istakavši da Hrvatska ima 2.000 mrtvih na milion stanovnika po čemu je u vrhu lestvice, dok Nemačka ima 1.000 mrtvih, a Švedska 1.400.

"Da sam ja sastavljao Štab, osim ministra zdravlja niko drugi ne bi bio član stranke. Videli smo puno puta da je Štab donosio odluke sinhronizovane sa vrhom stranke (HDZ), rekao je Milanović i dodao da je to moglo da vidi svako dete.

Govoreći o imunizaciji, Milanović je rekao da je to preduslov za normalan život.

"Ko je vakcinisan on je i zaštićen, ali dok god ima onih koji nisu, virus ima ring u kojem pleše", rekao je.

Odgovarajući na pitanje o nekoj vrsti pritiska koji se vrši na one koji nisu vakcinisani da to učine, Milanović je rekao:

"Država vas može poslati u rat. Dati vam pušku i tražiti da ubijate ljude. To je puno gora stvar od vakcine. To je puno veća žrtva i mnoge države, pa i Hrvatska, prema Ustavu imaju to pravo", kazao je hrvatski predsednik.

Dodao je da u poređenju s tim vakcina koja štiti pojedinca i zajednicu je, kaže, sitna stvar. "Ali nažalost danas su svi eksperti, stručnjaci, doktor Google i tako. Ja samo mogu pozvati sve da se vakcinišu", rekao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.