RODITELJI, VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA VAS I VAŠE MALIŠANE: Dete iz vrtića šalju u karantin 14 dana - da li to može da skrati negativni test?

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Okt.2021, 07:32

RODITELJI, VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA VAS I VAŠE MALIŠANE: Dete iz vrtića šalju u karantin 14 dana - da li to može da skrati negativni test?

Deca iz vrtića, koja su bila u kontaktu sa drugarom ili drugaricom zaraženim kovidom-19, šalju se u izolaciju od 14 dana

Za razliku od naših državljana koji dolaze iz inostranih zemalja, i nemaju dokaz da su negativni na kovid 19 pa moraju u karantin dok to ne dokažu negativnim testom, dete iz vrtića kojem je propisana mera kućne izolacije od 14 dana, nju ne može da skrati negativnim testom na korona virus.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Već se u nakoliko navrata pisalo o tome da se u vrtićima raspuštaju maltene cele grupe ako su mališani bili u kontaktu sa zaraženim detetom, te se šalju u kućnu izolaciju. Oni u izolaciji moraju da budu 14 dana, i ne smeju da je prekidaju, rekla je predsednica Udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije Jadranka Spasić, u odgovorima koje nam je prosledio Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

- Predškolska ustanova ima obavezu praćenja karantina vezano za dolazak u vrtić. Roditelj ne može skratiti vreme u karantinu negativnim testom, već mora proći 14 dana. Znači, dete ne dolazi u vrtić 14 dana od poslednjeg kontakta sa obolelom ili pozitivnom osobom - objasnila je Jadranska Spasić.

Među roditeljima su kružile priče da dete može da izgubi pravo na vrtić, ukoliko prekrši karantin, ali je tada sagovornica objasnila da kaznena politika nije u nadležnosti predškolskih ustanova i da dete ne gubi pravo na vrtić.

- Dete ne gubi pravo na vrtić, samo ne može roditelj da ga dovodi u vrtić dok traje karantin. Roditelj snosi posledice kršenja karantina koji nije u nadležnosti vrtića - objasnila je tada Spasićeva.

Roditelji, čija su deca u karantinu, da podsetimo, ponaosob dobijaju obaveštenja u vidu rešenja od sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja.

U njima se navodi da roditelji odnosno staratelji imaju obaveznu da se svakodnevno u periodu trajanja naložene mere javljaju telefonom nadležnom zavodu, institutu za javno zdravlje, prema mestu boravka, radi praćenja zdravstvenog stanja.

Inače, kako se dodaje u rešenju, ukoliko se ne postupi po rešenju, tačnije ukoliko se prekrši mera karantina, za osobu kojoj je izdato rešenje predviđena je novčana kazna.

- Ukoliko lice kojem je ovim rešenjem naložena mera ne postupi u rokovima, pod uslovima i na način određen rešenjem, Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđena je kazna za prekršaj fizičkog lica u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara uz preduzimanje Zakonom predviđenih mera za neizvršenje predmetnog rešenja - navodi se u rešenju sanitarne inspekcije koje se dostavlja roditeljima čija deca moraju da budu u izolaciji od 14 dana.

Kako je ranije objašnjeno u Gradskom zavodu za javno zdravlje, mera karantina kod dece u vrtiću sprovodi se u skladu sa "Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti", član 31 i 31a i sa Stručno-metodološkim uputstvom za kontrolu unošenja i sprečavanje širenja novog korona virusa SARS-CoV-2 u Srbiji Institut za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut.

- Grupa dece iz kontakta sa obolelim detetom ide u karantin 14 dana od poslednjeg kontakta sa obolelim detetom, a dete koje je preležalo kovid u prethodna tri meseca može da ide u kolektiv - objašnjavaju u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Dodaju da se u tom slučaju ostali ukućani ne stavljaju u karantin.

- Ukoliko dete nema ko da čuva, jedan od roditelja ima pravo na bolovanje - dodaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.