Psihijatrijska bolnica Kovin prima samo hitna psihijatrijska i neurološka stanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2020, 09:04

Psihijatrijska bolnica "Kovin" prima samo hitna psihijatrijska i neurološka stanja

Od trenutka proglašenja vanrednog stanja i epidemije korona virusa, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Kovin" preduzima sve mere predostrožnosti, preporučene od strane Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, u cilju zaštite pacijenata i zaposlenih, kao i kontrole unošenja i sprečavanje širenja infekcija izazvanih virusom COVID19, navodi se u saopštenju ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ustanove.

"Od kada su nas iz Instituta za javno zdravlje Srbije ,,Dr Milan Jovanović Batut" obavestili o respiratornim infekcijama koje izaziva novi korona virus, mi neprestano primenjujemo maksimalnu zaštitu kako bismo sačuvali pacijente, ali i zaposleno osoblje. Zabranjena je poseta i izlazak pacijenata van bolničkog kruga. Napravljeno je prijemno trijažno odeljenje i blok. Postavljene su dezobarijere na ulaznoj kapiji, ulaznim vratima svih odeljenja i službi. Pri dolasku u bolnicu obavezno je svim licima meriti telesnu temperaturu, dezinfikovati ruke alkoholnim sredstvom za dezinfekciju, dati masku i rukavice. Automobili i saniteti se dezinfikuju, po proceduri, pre ulaska u bolnicu", istakla je v.d. direktora, dr Jovanka Petrović, specijalista psihijatrije.

Neophodni pregledi i prijemi u Ustanovu svedeni su na hitna psihijatrijska i neurološka stanja. Formirano je Odeljenje izolacije za sve novoprimljene pacijente kojima je indikovan prijem, kako bi se izbegao kontakt i mogućnost širenja virusa na ostale hospitalizovane pacijente..

Sva odeljenja i službe kovinske bolnice dobile su stručno-metodološka uputstva i preporuke od strane Ministarstva zdravlja RS, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koja su vidno istaknuta u celoj bolnici i usklađena sa uslovima rada same bolnice. Obavezno je nošenje LZO (maski i rukavica) svih zaposlenih u bolnici. Primenjuju se pooštrene mere za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i to: pooštrene mere lične higijene (pranje ruku), čišćenja, pranja, provetravanja i dezinfekcija radnih prostorija i ostalih površina.

Organizovan je Krizni štab SBPB "Kovin" Kovin i donet Pravilnik o postupanju zaposlenih i radno angažovanih lica bolnice tokom trajanja vanrednog stanja. Članovi Kriznog štaba svakodnevno vrše interni nadzor Odeljenja, Službi i Odseka.

Od uvođenja vanrednog stanja, u SBPB "Kovin" organizovan je rad u smenama (medicinski tehničari na 12h ili 24h, spremačice na 12h), dok su lekari i medicinski saradnici radili u timovima, kako bi što manji broj zaposlenih obavljao rad istovremeno u jednoj prostoriji. Takođe, omogućen je rad na daljinu i rad od kuće na svim radnim mestima na kojima je moguće organizovati takav rad u skladu sa Zakonom.

Na sajt Bolnice postavljeni su brojevi telefona za pružanje psihosocijalne podrške svim građanima kojima je potrebna, u cilju prevazilaženja osećaja teskobe i straha, kao i očuvanja mentalnog zdravlja u uslovima vanrednog stanja.

Kovinskoj bolnici je od velike pomoći bila solidarnost institucija i humani gestovi brojnih donatora, koji su u toku trajanja vanrednog stanja pomogli rad ustanove i svojim donacijama u vidu lične zaštitne opreme, učinili da lakše i efikasnije čuvamo naše pacijente i ceo bolnički sistem, kažu u saoštenju ove ustanove i dodaju da bolnica za sada odoleva virusu i u najvećem naletu ove infekcije uspela je da sačuva sve pacijente. "Aktuelna situacija nas obavezuje da još disciplinovanije i predanije poštujemo zadate mere i procedure u ovim ključnim trenucima. Redovno pranje ruku, korišćenje maski i rukavica, održavanje socijalne distance, što manje kontakata. Samo zajedničkim snagama možemo sprečiti širenje infekcije i smanjiti broj obolelih, te tako zaštiti jedni druge" napominje direktorka Ustanove i apeluje na sugrađane da budu odgovorni i da poštuju mere predostrožnosti u odnosu na kontaktni i kapljični put prenošenja COVID-19.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.