Izvor: Radio 021, 02.Apr.2020, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi slučaj virusa korona među domorodačkim plemenima u Amazonu

Dvadesetogodišnjakinja iz plemena Kokama, koje se nalazi duboko u amazonskoj prašumi, zaražena je novim virusom korona.

Ovo je prvi slučaj prijavljen među više od 300 plemena Brazila, saopštila je zdravstvena služba domorodačkog ministarstva.

Domorotkinja je testirana u okrugu Santo Antonio do Ika, blizu granice s Kolumbijom, u kojem su dosad potvrđena četiri slučaja virusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << korona, uključujući i brazilskog lekara. Ovo izaziva bojazan da bi epidemija mogla da se proširi na udaljene i ranjive starosedelačke zajednice.

Srećom, među 15 zdravstvenih radnika i 12 pacijenata koji su takođe testirani nakon što je otkriveno da je lekar imao virus, svi su negativni, piše "The Guardian".

Lekar koji je zaražen vratio se s odmora u južnom Brazilu kako bi radio s Tikunasom, jednim od najvećih plemena u Amazonu koje ima više od 30.000 ljudi.

Žena koja je zaražena nije pokazivala simptome Covid-19 i bila je izolovana s porodicom. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi virus koji se širi mogao biti smrtonosan za 850.000 autohtonih stanovnika u Brazilu koji su vekovima desetkovani bolestima koje su doneli Evropljani, od malih boginja i malarije do gripa.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro je napravio značajne rezove u specijalizovanom zdravstvenom sistemu domorodačkih zajednica, pa se mnogi boje da će nespremni dočekati pandemiju. Zbog toga sada sami preduzimaju mere kako bi izbegli katastrofu.

Autor: Klix.ba, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.