Posledice korona virusa po domaći agrar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Mar.2020, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posledice korona virusa po domaći agrar

Ovčarstvo na gazdinstvu porodice Đuragin iz Čuruga je tradicija. Imaju stado rase ovaca Virtemberg. Trenutno je u oborima 120 grla. Naš domaćin Uroš Đuragin kaže da je pala cena jagnjadi.

"Cena jagnjadi je pala otkada je počelo vanredno stanje sa nekih 330-340 dinara na 280 dinara što i ne otkupljuju jagnjad za te pare, a otkupljuje se za 220 dinara,za gubitke još ne znamo, kada sve prođe videćemo", kazao je Đuragin.

Proizvodnja cvetnica na gazinstvu porodice >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vukajlović iz Čuruga odvija se u 7 plastenika površine 1.600 kvadratnih metara. Plastenici su prepuni.

"Zbog novonastale situacije, kod nas u državi i u svetu zbog korone slabo ide prodaja, opalo je skoro totalno, neke mušterije koje dolaze kod nas i koje su dolazile i bile zadovoljne cvećem dolaze i sad, ali to je sve jako umanjeno. Pijace su zatvorene, policijski je čas i sve to umanjuje prodaju. Veliki će gubici biti ekonomski, ovde je uloženo puno para, novca i vremena. Samo da izvučemo nešto bar malo", kazao je Branko Vukajlović, proizvođač cveća iz Čuruga.

Prema raspoloživim podacima u 2019. godini vrednost spoljnotrgovinske razmene cvećem i ukrasnim biljem iznosila je preko 15 miliona evra. Izvezeno je 3 miliona tona cveća u vrednosti od preko 4,15 miliona evra.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.