Izvor: Radio 021, 26.Maj.2020, 09:53

Pandemija "izrodila" nova poslove: Merač temperature i tragač za kontaktima

Pandemija virusa korona stvorila je potražnju za novim vrstama posla, kao što su merač temperature, Covid-19 negovatelj, radnik koji proizvodi maske.

Svaka kriza ili vanredna situacija, rađa i nove potrebe, pa i nova zanimanja, kažu stručnjaci.

"U proteklim recesijama imali smo rast radnih mesta za uterivanje dugova i savetnika za bankrot", rekla je ekonomista Džulia Polak i dodala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je virus korona uzrokovao javno-zdravstvenu katastrofu koja je stvorila čitav spektar novih radnih mesta potrebnih za suzbijanje bolesti.

Među osam poslova čija popularnost raste su tragači za kontaktima, Covid-19 laboranti, Covid-19 negovatelji i merači temperature.

Tragači kontakata zvaće ljude koji su se potencijalno zarazili virusom da bi pružili savete i da bi pokušali da dogovore testiranje. Rad se obično može obavljati od kuće, honorarno ili sa punim radnim vremenom, plaća se do 25 dolara na sat.

Covid-19 laboranti će sprovoditi uzimanje briseva u bolnicama, staračkim domovima, fabrikama i kancelarijama i verovatno je da će većina od njih biti medicinske struke, a mogli bi da zarade i do 45 dolara na sat.

Postoji porast potražnje za negovateljima koji brinu o zaraženima, a plaćeni su i do 25 dolara na sat.

Na aerodromima, sportskim stadionima, u restoranima, školama, u kompanijama bi trebalo da postoje radnici koji mere temperaturu pre ulaska, a predviđena plata po satu može biti i do 25 dolara.

Gradovi zapošljavaju službenike i ljude koji pomažu službenim licima da prate pritužbe na građane koji krše socijalno distanciranje i druge mere koje su uvedene zbog virusa, a za to su plaćeni do 30 dolara na sat, rekla je Polak.

Preduzeća i škole će morati da instaliraju pleksiglas i kabine ako žele da na siguran način primaju studente, radnike i kupce. Kao rezultat toga, trebalo bi da postoji velika potražnja za ljudima koji mogu da prave i postavljaju pregrade, a zarađuju i do 20 dolara na sat.

Prema nekim predviđanjima potražnja za proizvođačima maski će se povećati. Polak očekuje da će kompanije uskoro dočekati svoje zaposlene sa maskama na kojima postoji logotip firme. Radnici koji proizvode maske plaćaju se do 18 dolara po satu.

Dok se nastavnici prilagođavaju virtuelnim učionicama, lekari preglede obavljaju preko ekrana, a mnogi se venčavaju i razvode onlajn, sve je veća potreba za tehničkom podrškom za video platformu.

"Postoji velika potražnja za ljudima koji mogu da pomognu u olakšavanju video sastanaka, a za to bi mogli biti plaćeni i do 25 dolara na sat", rekla je Polak.

Autor: Bizlife.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Merač temperature i tragač za kontaktima: Evo koja su sve zanimanja nastala tokom korona krize

Izvor: B92, 26.Maj.2020

Beograd -- Pandemija korona virusa stvorila je potražnju za novim vrstama posla, kao što su merač temperature, kovid-19 negovatelj, radnik koji proizvodi maske-..Svaka kriza ili vanredna situacija, rađa i nove potrebe, pa i nova zanimanja, kažu strucnjaci. "U proteklim recesijama imali smo rast...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.