PONOVO KARANTIN I ZATVARANJE ŠKOLA? Šta će se desiti kada u Srbiji dnevno bude više od 500 inficiranih?

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Okt.2020, 14:50

PONOVO KARANTIN I ZATVARANJE ŠKOLA? Šta će se desiti kada u Srbiji dnevno bude više od 500 inficiranih?

Od početka marta meseca 2020. godine država Srbija se efikasno bori sa suzbijanjem epidemije korona virusa

Tokom prethodnog perioda državni organi neprekidno su koristili sve dostupne resurse kako bi osigurali bezbednosat, sigurnost i zdravlje građana.

Osnovan je Krizni štab koji čine stručnjaci iz oblasti medicine i drugih oblasti kako bi se na najbolji mogući način predvideo tok nepredvidivog i još uvek nedovoljno poznatog virusa. Vođena je mudra >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << spoljna politika i saradnja sa svetskim liderima kako bi se građanima obezbedila najsavremenija medicinska sredstva i lekovi protiv opakog virusa...

Danas se nalazimo u trećem piku epidemije korone i prokuženost stanovništva virusom nije dostigla brojku koja je potrebna da bi se stekao imunitet krda, i stoga, dok se sa nestrpljenjem iščekuje vakcina, građani moraju i dalje da poštuju mere zaštite. Na taj način bi se izbegao porast broja inficiranih i uvođenje novih rigoroznih mera.

Epidemiolog i Član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19 Branislav Tiodorović, nedavno je ukazao na to da će obrazovne ustanove morati da budu zatvorene ukoliko broj dnevno inficiranih korona virusom bude viši od 500 osoba.

Nedugo potom, Tiodorović je rekao da ''ne bi želeo da ikada dostignemo tu cifru'' kao i da će u nekoj trenutko obrazovne ustanove u Srbiji morati da pređu na online obrazovne platforme.

Epidemiolog je takođe ukazao na to da je realno očekivati da broj inficiranih u trećem talasu epidemije u svom piku pređe preko pola hiljade bolesnih od kovida-19, u slučaju ''ako se narod ne uozbilji''.

Prethodne noći, nakon sednice Predsedništa SNS-a na kojoj se govorilo o budućem sastavu Vlade Srbije mandatarka, Ana Brnabić,  saopštila je alarmantne podatke o borju inficiranih korona virusom to veče.

Ona je rekla da je od poslednjeg jučerašnjeg preseka od 15 sati u Srbiji potvrđeno kovid oboljenje kod novih 400 građana.

Mandatarka je apelovala na građane da budu oprezni i da se zbog ličnog i zdravlja svih drugih pridtžavaju mera koje je propisao Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.

Krizni štab za borbu protiv korona virusa zasedaće sutra u Palati Srbije. Sednica, na kojoj će se hitno analizirati pogoršana epidemiološka situacija u zemlji počeće u 9 sati.

Članovi će razmatrati sve opcije koje bi trebalo preduzeti kako bi se smirila situacija u zemlji.

Ministar obrazovanja, Mladen Šarčević, je pre nešto vipe od sedam dana napomenuo kkao ne postoji osnova da se zatvaraju škole i fakulteti jer je epidemiološka situacija kontrolisana. On je ukazao i na to da su skoro sve obrazovne ustanove pripremljene i za online rad, ukoliko do pogoršanja dođe.

- Za sada nema razloga da se zatvaraju škole i fakulteti i nadamo se da će tako i ostati. Međutim, ukoliko se epidemiološka situacija pogorša, Ministarstvo prosvete ima spremljena sva scenarija i u dogovoru sa Kriznim štabom ćemo preći na model nastave koji garantuje zdravstvenu bezbednost - kaže za ministar prosvete Mladen Šarčević.

Epidemiološka situacija u školama i na fakultetima je zadovoljavajuća i pod kontrolom. Ministar dodaje da, primera radi, među studentima koji su smešteni u domovima, a što Ministarstvo može da proprati, nema nijednog obolelog.

- Nadamo se da će tako i ostati na svim nivoima. Kontroliše se nošenje maski, poštovanje antiepidemioloških mera i mogu da kažem da su i profesori i đaci za pohvalu - kaže on.

Ministar je objasnio da će se škole zatvarati po regionima ili gradovima, ako to budu uslovili nepovoljni epidmeiološki parametri.

- To znači mogućnost da ne moramo zatvarati sve škole već u određenom regionu gde je situacija pogoršana. Za sada je sve pod kontrolom i sve odluke će biti donošene u skladu sa preporukama stručnjaka - poručuje Šarčević.

- Imali smo slučaj vozača za decu sa posebnim potrebama, za koga se utvrdilo da je pozitivan na kovid 19. Sva deca su negativna jer je vozač nosio masku i pridržavao se mera. Dakle, sve mere koje je propisao Krizni štab deluju i na nama je da ih poštujemo kako bi sačuvali sebe i druge – poručuje Šarčević.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.