Izvor: Radio 021, 09.Apr.2020, 07:34

Optuženi za terorizam jer su pretili da će namerno širiti virus korona

Javni tužioci u Teksasu i na Floridi optužili su dva čoveka za terorizam, zbog toga što su pretili da će namerno širiti virus korona.

Optužbe su podignute dve nedelje nakon što je zamenik državnog javnog tužioca Džefri Rozen poslao uputstvo svim tužiocima u SAD da ljude koji prete da će namerno širiti smrtonosni virus terete za terorizam, jer se Covid-19 po federalnom zakonu tretira kao "biološki agens".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"Pretnja ili pokušaj da se Covid-19 koristi kao oružje protiv državljana SAD neće biti tolerisani", napisao je Rozen u uputstvu dostavljenom javnim tužiocima i šefovima svih pravosudnih agencija, uključujući FBI.

Džejms Džamal Kari iz Sankt Peterburga na Floridi optužen je zato što je namerno kašljao u pravcu policajca, koji ga je uhapsio zbog porodičnog nasilja, a onda mu je rekao "da znaš da imam koronu".

On je tada pušten iz pritvora pošto je platio kauciju, ali je narednog dana ponovo uhapšen, jer je prekršio naredbu da više ne sme da se približava žrtvi. Prilikom druge intervencije, Kari je policajcu dva puta pljunuo u usta i ponovio da je zaražen virusom korona, koji namerno širi.

Nakon toga je sud naložio da se testira na Covid-19 i nalaz je bio negativan, pa mu preti najblaža kazna zatvora za terorizam od maksimalno pet godina.

U Teksasu je optužen Kristofer Perez, nakon što je na svom fejsbuk profilu napisao da je nekome platio da širi virus korona u prodavnicama u San Antoniju, zato što želi da odvrati ljude od odlaska u radnje. FBI je nakon toga istragom utvrdio da to nije bilo tačno i da niko nije na taj način širio virus, ali je Perez u utorak uhapšen, a potom i optužen.

I Perez i Kari nalaze se u federalnom pritvoru.

Autor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.