Oko 700 Kragujevčana u kućnoj izolaciji, samo u jednom danu 99 pozitivnih na koronu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2020, 16:43

Oko 700 Kragujevčana u kućnoj izolaciji, samo u jednom danu 99 pozitivnih na koronu

U Kragujevcu je u samo jednom danu zabeležen broj od 99 osoba pozitivnih na korona virus. Oko sedam stotina Kragujevčana nalazi se u kućnoj izolaciji i zbog toga je krizni štab u Kragujevcu podneo zahtev republičkom, za formiranje privremenih bolnica u ovom gradu.

U Kliničkom centru u Kragujevcu od 140 hospitalizovanih devetoro pacijenata je na respiratoru dok se 28 obolelih od korone virusa nalazi na intenzivnoj nezi i zahtevaju drugu vrstu kiseoničke potpore. Zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << velikog broja ljudi koji se nalazi u kućnoj izolaciji krizni štab Kragujevca podneo je zahtev za formiranje privremenih bolnica.

"Kompletan kovid sistem koji je činio četiri klinike i dve intenzivne nege, je potpuno u funkciji. Sada smo povećali kapacitete za kiseonik, imamo gotovo 70 a imali smo 50 mesta i imamo mogućnost za dodatne respiratore i za hajflo mašine i to je sada između 225 i 230 mesta. Imamo decu od 18 godina koji imaju ozbiljnu pneumoniju, imamo ljude u punoj snazi koje jedva sprečavamo da im se razvije infausni oblik pneumonije, čitav spektar starosti", rekao je Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra Kragujevac.

Da je epidemiološka situacija u Kragujevcu alarmantna govori i podatak da je u jednom danu utvrđeno 99 pozitivnih na korona virus.

"Ti prvi oboleli koji su se javili su najčešće dolazili sa masovnih proslava, proslava osamnaestih rođendana i žurki i sada već kreće transmisija na porodice. Trebalo bi da u naredne dve, tri nedelje očekujemo pad obolelih", saopštio je Predrag Delić, epidemiolog.

Kada su u pitanju ustanove socijalne zaštite u Gerontološkom centru u Kragujevcu pozitivne su dve osobe, magacioner i portir ali zbog propisanih mera nisu bili u dodiru sa osobljem i korisnicima.

"Ukoliko dođe do naredbe od strane ministarstva kao što je bilo tokom prvog dela epidemije kada su ustanove socijalne zaštite ulazile u karantinski model rada - što znači da zaposleni borave u ustanovi, u tom slučaju će svi zaposleni koji rade biti testirani kako bi pristupili karantinskom načinu rada", kazala je Gordana Damjanović, član gradskog veća za zdravstvenu i socijlanu zaštitu.

Prema poslednjim podacima na korona virus pozitivno je 564 Kragujevčana od početka epidemije. U Šumadijskom okrugu zaraženo je 698 osoba dok se u kućnoj izolaciji nalazi oko 850 ljudi.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.