Evropa: U Austriji pooštrene mere, pooštrena pravila za ulazak u Nemačku, pad novozaraženih i preminulih u Britaniji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2021, 08:13

Evropa: U Austriji pooštrene mere, pooštrena pravila za ulazak u Nemačku, pad novozaraženih i preminulih u Britaniji

U Austriji su, od ponoći, stupile na snagu nove pooštrene mere u borbi protiv korona virusa.

Nakon što je dnevni broj novozaraženih u Austriji ostao na konstantno visokom nivou, ali i zbog pojave britanskog soja korona virusa, austrijske vlasti donele su odluku o pooštravanju dosadašnjih mera zaključavanja, pa od ponoći svi građani stariji od 14 godina moraju da nose FFP2 maske visokog nivoa zaštite.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
FFP2 maske moraju se nositi u prodavnicama, javnom prevozu, svim javnim ustanovama, kod lekara, ali i kod automehaničara.

U Rusiji najmanje novoobolelih u poslednja 2,5 meseca

U Rusiji je potvrđeno 19.290 novih slučajeva korona virusa, što je najmanji broj obolelih u jednom danu od 3. novembra, saopštio je danas Krizni centar za borbu priotiv korona virusa.

Najviše novoobolelih je u regionu Moskve - 1.163, prenosi TAS S.

U istom periodu od posledica virusa preminulo je 456 pacijenata. Trenutno je aktivno 518.009 slučajeva.

Od početka pandemije od korona virusa je obolelo 3.738.690, dok je preminulo ukupno 69.918 pacijenata.

Ova vrsta maske mora se nositi na pijacama, bile one na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, ali i ako se lice vozi automobilom sa drugom osobom koja nije iz njegovog domaćinstva.

Od ove mere izuzeti su jedino trudnice i osobe koje iz zdravstvenih razloga masku ne smeju da nose.

Ko prekrši obavezu nošenja FFP2 maske moraće da računa sa novčanom kaznom u iznosu od 25 evra.

Pored toga, odlukom Vlade povećana je obaveza distanca između osoba različitih domaćinstava sa jednog na dva metra.

"Poboljšana zaštita građana maskama FFP2 i udvostručenjem distance su ispravan odgovor na novi soj virusa koji se širi Austrijom i koji povećava rizik od zaraze", rekao je ministar zdravlja Rudolf Anšober.

Takođe, odlukom Vlade, proširen je i krug profesija u kojima zaposleni moraju nedeljno da se testiraju na korona virus.

Tako pored medicinskog osoblja i negovatelja sada na redovno, jednonedeljno testiranje, moraju zaposleni u prodavnicama, nastavnici, radnici u skladištima, osobe u javnim službama koje primaju stranke, ali i profesionalni sportisti.

Ko se ne bude testirao moraće na poslu da nosi FFP2 masku, dok će za testirana lica biti dovoljna dosadašnja maska.

Medicinski radnici i negovatelji, i pored testiranja moraće da nose FFP2 maske.

Inače, FFP2 maske počele su prošle nedelje da se prodaju i u supermarketima koji se utrkuju u ceni od 50 do 59 centi, ali neki ograničavaju i broj maski po kupcu.

Neki supermarketi najavili su da će prva tri dana od stupanja na snagu obaveze svojim kupcima poklanjati po jednu FFP2 masku.

Broj novoobolelih u Austriji sve je manji

Broj novoobolelih od korona virusa u Austriji, nakon što je proteklih dana bio na oko 1.500, sada pada i približava se broju od 1.000.

U protekla 24 sata registrovano je 1.009 nova slučaja zaraze korona virusom.

Trenutno u Austriji ima 7.748 aktivno obolelih, od kojih je 1.846 hospitalizovano, a 320 se nalazi na intenzivnoj nezi.

Broj umrlih porastao je za 33, na ukupno 7.451.

Od početka pandemije u Austriji je pozitivno na korona virus testirano 398.399 osoba, a izlečeno 383.200.

Iako broj novoobolelih pada, austrijska vlada razmatra produženje mere zaključavanja zbog širenja novog soja korona virusa, kako britanskog, tako i južnoafričkog, koji su zarazniji od dosadašnjeg.

U Nemačkoj potvrđeno novih 6.729 slučajeva

U Nemačkoj je u toku prethodnog dana potvrđeno novih 6.729 slučajeva, saopštio je danas Institut za infektivne bolesti "Robert Koh".

U istom periodu preminulo je 217 osoba, prenosi Rojters.

Od početka pandemije od korona virusa u Nemačkoj je obolelo ukupno 2.141.665 osoba, dok je 52.087 pacijenata preminulo.

Pooštrena pravila za ulazak u zemlju

Za 20-tak zemalja sa povećanim brojem infekcija od nedelje važe stroža pravila za ulazak u Nemačku, a kontrola će se obavljati na nemačkim granicama i aerodromima, preneo je Dojče vele.

Da bi zaštitila Nemačku od uvoza novih slucajeva korone i mutacija virusa, savezna vlada u Berlinu je kao područja visokog rizika klasifikovala znatno više zemalja nego ranije.

Novina je lista zemalja u kojima je takozvana sedmodnevna incidencija veća od 200 novih infekcija na 100.000 stanovnika u poslednjih sedam dana.

Za sve putnike koji dolaze ili se vraćaju u Nemačku važi pravilo o obaveznoj registraciji na internetu pre ulaska u zemlju. Prema navodima Instituta Robert Koh, u kategoriji zemalja sa visokom incidencijom više od 200 su od nedelje sledeće zemlje:

U Evropi - Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, teritorija Kosovo, Severna Makedonija, Slovenija, Albanija, Španija, Portugalija, Estonija, Letonija, Litvanija, Andora i Češka.

U Africi i na Bliskom Istoku - Egipat, Iran, Izrael, Liban i Ujedinjeni Arapski Emirati.

U Južnoj i Severnoj Americi - Panama, Kolumbija, Bolivija, Meksiko i SAD.

U kategoriju područja u kojima su se pojavile vrlo zarazne mutacije korona virusa za sada spadaju: Velika Britanija, Irska, Severna Irska, Južnoafrička Republika i Brazil.

Za putnike iz ovih zemalja, iz obe navedene kategorije važi pravilo - ulazak u Nemačku je dozvoljen samo uz negativan test - koji ne sme biti stariji od 48 sati.

Putnici iz rizičnih područja, zemalja ili regiona sa incidencijom iznad 50 moraju se testirati na koronu najkasnije 48 sati - nakon ulaska u Nemačku.

Prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke, testovi se sistematski proveravaju na aerodromima i morskim lukama.

U pograničnim područjima sa drugim zemljama EU-a i Švajcarskom, putnici se proveravaju nasumično.

U načelu, svi putnici koji ulaze ili se vraćaju u Nemačku i koji su boravili u nekom rizičnom području u poslednjih 10 dana pre ulaska/povratka, moraju u 10-dnevni karantin.

Karantin se može skratiti tek nakon pet dana - ali samo ako se uradi drugi test i on bude negativan.

Pravila o karantinu su u nadležnosti saveznih pokrajina i stoga se mogu razlikovati. Od karantina su u načelu izuzeta poslovna putovanja.

Braun: Novi soj će postati dominantni u Nemačkoj

Novi britanski soj korona virusa postaće dominantan u Nemačkoj, ukazao je šef kabineta nemačke kancelarke Angele Merkel Helge Braun.

„Vidimo aktuelno da već sada u više bolnica imamo posla sa novim sojem. To znači da je novi soj ušao u zemlju i da će, kao i u drugim zemljama, potistnuti stari, te nam praviti probleme“, kazao je Braun za javni servis ARD.

Zbog toga, ističe, sada je važno da se zadrži kurs, da se broj novoobolelih što više smanji.

Francuska još bez odluke o uvođenju trećeg lokdauna

Vlada Francuske još nije donela odluku o uvođenju trećeg lokdauna kako bi se smanjio broj novoinficiranih i sprečilo širenje novog soja korona virusa, izjavio je danas Kleman Bon, francuski ministar za evropske poslove.

"Još nije doneta odluka. Razmatraju se različiti scenariji, ali odluka još nije na stolu", rekao je Bon.

Italijanski stručnjak predlaže novi karantin

Italiji je u novom danu 299 osoba podleglo zarazi od kovid-9, a novih slučajeva zaraze je 11.000, javlja Ansa.

Agencija dodaje da ponovo raste broj osoba koje se, zbog zaraze, leče u odeljenjima intenzivne nege.

Raste i procenat otkrivenih slučajeva zaraze u odnosu na broj testiranih osoba.

U poslednja 24 sata testirano je na korona virus ukupno 286.000 osoba, a procenat zaraze je 5,3.

Matematičar Đovani Sebastijani, koji za potrebe Nacionalnog veća za istraživanje pravi matematičke prognoze širenja kovid-19, sugeriše, na osnovu najnovijih podataka i prognoza, još jedno potpuno zatvaranje, to jest karantin u celoj zemlji, kako bi se u neposrednoj budućnosti sprečilo brže širenje zaraze.

“Potrebno je uvesti karantin od 10 do 15 dana u celoj Italiji, kao što je bio na snazi u vreme božićnih praznika, da bi smanjili brzinu širenja virusa”, tvrdi naučnik.

On je objasnio i zašto se u borbi protiv kovid-19 naizmenično uvode strože mere ili se ograničenja smanjuju.

Podaci na osnovu kojih se ocenjuje epidemiološka situacija se odnose na prošlih sedam do 15 dana, dakle na situaciju koja je već prošlost, ali su posledice zaraze aktuelne. Preventivne mere, kao karantin, zaključuje naučnik, daju bolje rezultate.

U Italiji je u protekla 24 sata registrovano 420 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, što je značajan porast u odnosu na dan ranije, kada je taj broj iznosio 299.

što se tiče novoobolelih, Italija beleži pad pošto je u poslednja 24 sata registrovan 8.561 slučaj korona virusa, dok ih je u nedelju bilo 11.629, prenosi Rojters.

Od početka pandemije od korona virusa u Italiji je obolelo visse od 2,4 miliona ljudi, a preminula je 85.881 osoba.

U državi "čizme" u protekla 24 sata registrovano je 420 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, što je značajan porast u odnosu na dan ranije, kada je taj broj iznosio 299.

što se tiče novoobolelih, Italija beleži pad pošto je u poslednja 24 sata registrovan 8.561 slučaj korona virusa, dok ih je u nedelju bilo 11.629, prenosi Rojters.

Od početka pandemije od korona virusa u Italiji je obolelo više od 2,4 miliona ljudi, a preminula je 85.881 osoba.

Visoki savetnik za zdravstvo u vladi Francuske Žan Fransoa Delfresi ocenio je da bi Francuska do februarskog školskog raspusta trebalo da proglasi treći lokdaun, zbog cirkulacije novog, zaraznijeg soja korona virusa.

U Mađarskoj potvrđeno novih 844 slučajeva 

U Mađarskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno novih 844 slučajeva korona virusa, a 56 pacijenata preminulo, i to uglavnom starijih i s hroničnim teškoćama, objavljeno je danas na vladinom sajtu za praćenje virusa.

Trenutno je aktivno 105.302 slučajeva, od kojih je 3.814 hospitalizovano, a 27 na respiratorima, prenosi MTI.

Od početka pandemije korona virusa testirano je 3.062.132 osoba, od kojih je 360.418 bilo pozitivno, dok je 12.024 preminulo.

Najviše obolelih i preminulih je u Budimpešti.

U Mađarskoj je od decembra protiv korona virusa vakcinisano 146.695 osoba, od kojih je 9.403 primilo drugu dozu vakcine.

Ukrajina: Najmanje obolelih u poslednja četiri meseca

Ukrajinski ministar zdravlja Maksim Stepanov izjavio je danas da je u toj zemlji u poslednja 24 sata registrovano 2.516 novih slučajeva korona virusa, što je za 35 odsto manje nego dan ranije.

On je na svom Fejsbuku napisao da je to ujedno i najmanji broj novoobolelih od 14. septembra,kada je potvrđeno 2.462 slučajeva, prenosi Tass.

U poslednja 24 sata preminulo je 63 osoba od posledica virusa, a obavljeno je i 13.962 testiranja na virus.

Od početka pandemije prošle godine u Ukrajini je potvrđeno 1.194.328 slučajeva korona virusa, dok je 21.924 pacijenata preminulo.

U toj zemlji bi u februaru trebalo da počne vakcinacija protiv korona virusa i očekuje se da tada stigne 910.000 diza vakcine zapadnih prouzvođača, pošto je zemlja odbila rusku vakcinu.

Takođe je dogovorena i nabavka kineske Sinovak vakcine, čija bi prva pošiljka trebalo da stigne početkom februara.

U Ukrajini od danas ponovo rade škole, restorani i teretane

U Ukrajini od danas ponovo rade škole, restorani i teretane, čime se završio takozvani lokdaun uveden 8. januara radi sprečavanja širenja korona virusa, saopštio je danas ukrajinski ministar zdravlja Maksim Stepanov.

On je gostujući na jednoj televiziji rekao da se situacija stabilizuje i da je zatvaranje zemlje doprinelo poboljšanju situacije, prenosi Rojters.

Kako je rekao, na snazi će ostati neke mere, koje se pre svega, odnose na posao i uslužni sektor, restorane i saobraćaj.

Takođe, dodao je, Ministarstvo će analizirati rezultate zatvaranja ove nedelje, a zatim eventualno vratiti sistem lokalnih restrikcija u zavisnosti od uslova u pojedinim gradovima i regionima.

Bugarska: U poslednja 24 sata 121 novozaraženi i 9 preminulih

U poslednja 24 sata u Bugarskoj je na 1.207 testiranih potvrđen korona virus kod 121 osobe, a preminulo je još devet kovid pacijenata.

Aktivnih slučajeva ima 26.929, od početka pandemije je potvrđeno ukupno 214.817 zaraženih i 8.820 preminulih, prenosi BTA. Hospitalizovano je 2.874, od kojih je 283 na intenzivnoj nezi, a oporavilo se ukupno 179.068 kovid pacijenata.

Do sada je vakcinisano 26.143 ljudi, a u Bugarsku je danas stigao i novi kontingent od 14.040 Fajzerovih vakcina.

Prema tvrdnjama ministra zdravstva Bugarske Bogdana Kirilova, u februaru će stići još 83.000 doza, a u martu 103.000 vakcina kompanija Fajzer/Biontek.

Bugarska: PCR testovi biće obavezni za ulazak u zemlju

Bugarski ministar zdravlja Konstantin Angelov rekao je da će za ulazak svih putnika u tu zemlju biti neophodan negativan PCR test na korona virus.

Angelov je naveo da je cilj restriktivnih mera da se spreči širenje novog, zaraznijeg tipa kovida, nakon što je u Bugarskoj zabeleženo osam slučajeva.

"Učinićemo PCR testove obaveznim za sve putnike koji ulaze u zemlju, uključujući i one iz Evropske unije", rekao je Angelov, a preneo AP.

Broj obolelih od kovida je pao u Bugarskoj, a vlada namerava da ublaži neke mere.

U Grčkoj novih 436 slučajeva, preminulo 25 osoba

U Grčkoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 436 novih slučajeva korona virusa, a od posledica ove infekcije preminulo je 25 osoba, saopštila je Nacionalna organizacija za javno zdravlje.

U toj zemlji na respriratorima se nalazi 286 pacijenata, prosečne starosti od 68 godina.

Do sada je od korona virusa preminula 5.671 osoba, prenosi ANA.

Grčka: 32 potvrđenih slučajeva novog soja korone virusa

Grčka je otkrila 32 obolelih od novog, britanskog soja korone virusa, saopštile su zdravstvene vlasti u toj zemlji, prenosi grčki list Katimerini.

"Laboratorijska ispitivanja 235 uzoraka uzetih na graničnim ulaznim tačkama, bolnicama i ljudima u bliskom kontaktu sa potvrđenim slučajem mutantnog virusa pokazale su da su 32 pozitivna na mutaciju takozvanog britanskog soja korona virusa", navodi Katimerini.

Zdravstvene vlasti u toj zemlji saopštili su da je 17 pozitivnih uzoraka otkriveno u Atini.

Inače, britanski premijer Boris Džonson prošle nedelje izjavio je da bi novi soj virusa mogao biti povezan s višim nivoom smrtnosti, iako su naučnici rekli da dokazi u tome ostaje neizvesni.

Grčka vlada prošle nedelje ponovo je otvorila osnovne škole, vrtiće, prodavnice i frizerske salone.

Britanija: Pad novozaraženih i preminulih od korona virusa

 Broj novozaraženih od korona virusa u Velikoj Birtaniji porastao je danas za 22.195, pokazuju vladini podaci.

To je pad u odnosu na prethodni dan kada je broj zaraženih iznosio 30.004, preneo je Rojters. Ukupan boj zaraženih od kovid-19 u Britaniji iznosi 3.669.658.

Od korona virusa u proteklih 24 sata preminule su 592 osobe, što je manji pad u odnosu na prethodni dan kada je broj smrtnih slučajeva iznosio 610.

Ukupan broj preminulih od kovid-19 u Britanji iznosi 98.531. Prema vladinim podacima, do sada je 6.573.570 osoba primilo prvu dozu vakcine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počele da važe oštrije mere u Austriji - obavezne FFP2 maske, jednonedeljno testiranje i veća distanca

Izvor: Radio 021, 25.Jan.2021

U Austriji su stupile na snagu nove, pooštrene mere u borbi protiv korona virusa...Nakon što je dnevni broj novozaraženih u Austriji ostao na konstantno visokom nivou, ali i zbog pojave britanskog soja korona virusa, austrijske vlasti donele su odluku o pooštravanju dosadašnjih mera zaključavanja,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.