Obezbeđeno 12.000 antigenskih testova za kazneno-popravne ustanove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2020, 13:48

Obezbeđeno 12.000 antigenskih testova za kazneno-popravne ustanove

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija saopštila je danas da je obezbedila za kazneno-popravne ustanove 12.000 antigenskih testova za detekciju prisustva korona virusa kod lica lišenih slobode, kao dodatnu meru prevencije za očuvanje njihovog zdravlja.

U saopštenju Ministarstva pravde navodi se da je Uprava u novembru nabavila 2.000, a ovog meseca dodatnih 10.000 testova čiji rezultati stižu za 20 minuta, što je od ogromnog značaja za otkrivanje infekcije kod lica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja tek dolaze na izdržavanje zatvorske kazne ili u pritvor, a koji su asimptomatski prenosioci virusa.

Lekari i medicinski tehničari u zavodima su prošli neophodnu obuku za korišćenje ovih testova.

U ovom trenutku su u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu inficirana 53 lica.

Upravo su antigenski testovi pomogli da se virus otkrije kod novoprimljenih lica odmah po dolasku u ustanovu, kao i kod onih lica koja se već nalaze u karantinu koji je od marta uveden kao mera prevencije u svim zavodima.

U ovom broju ima i pacijenata koja su već bili na meri lečenja.

Lica se osećaju dobro, uglavnom imaju blage simptome i sve vreme su pod pojačanim medicinskim nadzorom u posebnom paviljonu koji je prilagođen za lica obolela od ove infekcije.

Njihovo lečenje obavljaju lekari ove bolnice u saradnji sa lekarima Infektivne klinike KC Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U saopštenju se podseća da Uprava od 11. marta sprovodi pojačane mere prevencije kako bi se sprečilo širenje virusa korona, a posete se u zavodima odvijaju uz striktnu primenu zaštitnih mera.

Osuđenici u kazneno-popravnim ustanovama su u julu počeli da koriste programe "Skajp" i "Viber" za kontakt sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške tokom pandemije korona virusa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.