ONI SU NAJRANJIVIJI NA KORONU: Stariji muškarci najugroženiji, a sve zbog ovog enzima

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2020, 16:22

ONI SU NAJRANJIVIJI NA KORONU: Stariji muškarci najugroženiji, a sve zbog ovog enzima

Novo istraživanje naučnika.

Iako se od Kovid-19 može razboleti bilo ko, čini se da ova bolest najviše pogađa starije muškarce sa hroničnim oboljenjima, pokazalo je novo istraživanje.

Studija, koja je objavljena danas u "Evropskom časopisu za srce", otkriva da muškarci sa srčanim bolestima imaju u krvi veću koncentraciju određenog enzima, enzima koji pretvara angiotenzin 2 ili ACE2, nego žene sa srčanim oboljenjima, preneo je CNN.

Veće koncentracije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ACE2 mogu dovesti do povećane ranjivosti na korona virus, smatraju autori studije, ali potrebno je sprovesti još istraživanja, posebno zato što odrasli koji su učestvovali u studiji nisu bili pacijenti sa Kovid-19.

ACE2 je receptor na površini ćelija. On se vezuje za korona virus i omogućava mu da uđe i inficira zdrave ćelije nakon što ga je modifikovao drugi protein na površini ćelije, naveo je u saopštenju dr Adrian Vors, profesor kardiologije na Univerzitetskom medicinskom centru Groningen u Holandiji, koji je vodio studiju.

Visok nivo ACE2 je prisutan u plućima, pa se smatra da on ima presudnu ulogu u napredovanju plućnih oboljenja povezanih sa Kovid-19, istakao je Vors.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.