ODOBREN TEST NA ANTITELA KORONA VIRUSA: U ovome će njegov značaj biti od VELIKE KORISTI

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2020, 17:02

ODOBREN TEST NA ANTITELA KORONA VIRUSA: U ovome će njegov značaj biti od VELIKE KORISTI

Međunarodna dijagnostička kompanija "Abot" kaže da očekuje da će do kraja maja isporučiti milione ovih testova širom starog kontinenta.

Novi test za proveru antitela, kojim se utvrđuje da li je neko preležao korona virus i koji je 99 odsto precizan, upravo je odobren za upotrebu širom Evrope.

Stručnjaci koji su radili na razvoju ovog neverovatno preciznog testa kažu da je on od ogromnog značaja, ali upozoravaju da on za sada ne može da odgovori na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pitanje da li ste postali imuni na virus.

- Ni epidemiolozi još ne znaju da li antitela daju imunitet, to je i dalje nepoznanica. Test vam samo govori da li ste ikada bili izloženi virusu i da li je vaš imuni sistem odgovorio na njega - navedeno je.

Neki korona virusi koji izazivaju prehladu ostavljaju obolelima imunitete koji traje određeno vreme. Međutim, kako je SARS-CoV-2 nov i nepoznat, naučnici i dalje ne znaju koliko će imunitet trajati posle infekcije.

Stoga test široj javnosti trenutno nije od prevelike koristi, ali je zato od neprocenjive važnosti vladama koje pomoću njega mogu da vide kako se virus kretao kroz populaciju.

Test funkcioniše tako što registruje IgG proteine koje telo luči kada je inficirano korona viruisom i koji se u njemu zadržavaju mesecima, a možda i godinama.

Iz kompanije "Abot" tvrde da je njihov proizvod dao 99 odsto precizne rezultate 14 dana od pokazivanja simptoma kod 73 procenta ispitanih. Takođe je 99 odsto bio precizan u "pogađanju" da uzorci negativnih osoba ne sadrže antitela.

Kompanija je rešena da što brže stavi test na tržište, mada mnogi struičnjaci ističu da će on pokazati svoju pravu vrednost tek kada pandemija bude još uznapredovala, prenosi "Independent".

- Dobro je što ćemo imati spreman pouzdan test na antitela kada nam bude zatrebao, ali to se neće desiti još neko vreme. Pored toga što ne znamo da li antitela daju imunitet, ne bi ih veliki broj ljudi imao ako bismo ih sad testirali - rekao je profesor Džon Njutn koji vodi napore britanske vlade da suzbije širenje virusa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.