ODLOŽEN 6. LAZAREV MEGDAN: Korona sprečila održavanje manifestacije u sportskom obaranju ruke

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Nov.2020, 16:39

ODLOŽEN 6. LAZAREV MEGDAN: Korona sprečila održavanje manifestacije u sportskom obaranju ruke

Planiran duel reprezentacija Srbije i Mađarske.

Najveća sportska manifestacija u sportskom obaranju ruke u Srbiji koja je trebalo da se održi u Trsteniku početkom decembra odložena je zbog virusa Covid 19.

Ove godine reprezentacija Srbije u sportskom obaranju ruke trebalo je da se na Lazarev Megdanu bori protiv reprezentacije Mađarske. Jedanaest najboljih takmičara iz dve zemlje u raznim kategorijama (seniori ,juniori ,žene, masteri i osobe sa invaliditetom) >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << trebalo je da se bore na Lazarev Megdanu za titulu najbolje reprezentacije u regionu.

Lazarev Megdan - Armfight ima tradiciju od pet godina i ovo je trebalo da bude šesta godina kako se organizuje ovaj turnir. Glavni organizator ovog turnira je Klub sportova snage Fit Max iz Trstenika u saradnji sa Srpskim sportskim savezom za obaranje ruke i Opštinom Trstenik. Sportsko obaranje ruke - Armwrestling u Srbiji postoji od 2009. godine, kada je i formiran Srpski sportski savez za obaranje ruke i tada se po prvi put organizovalo državno prvenstvo Srbije u sportskom obaranju ruke.

Od 2015. Godine Srpski sportski savez postao je član Evropske i Svetske federacije za sportsko obaranju ruke (EAF i WAF) i od tada reprezentacija Srbije učestvuje na Evropskim i Svetskim prvenstvima u sportskom obaranju ruke i Evropskim i Svetskim kupovima . Naš najveći uspeh u ovom sportu ostvarili su Miljan Đorđević iz Trstenika na Svetskom prvenstvu u Konstanci u Rumuniji 2019. godine gde je osvojio drugo mesto u kategoriji juniori do 75kg - desna ruka i Jovana Arnautović iz Šapca koja je osvojila treće mesto u kategoriji juniori do 70kg leva ruka.

A post shared by Savez Srbije za obaranje ruke (@savezsrbijezaobaranjeruke)

U Evropi i svetu ovaj sport postoji više od 40 godina. Na Olimpijskim igrama koje treba da se održe 2028. godine u Los Anđelesu ovaj veoma zanimljiv sport postaće i olimpijski sport. WAF je postao i punopravan član FISZ, a sportsko obaranje ruke je postalo i deo sportova koji će da bude uključen i na sledećoj Univerzijadi.

Ove godine Srpski sportski savez za obaranje ruke postao je član Sportskog Saveza Srbije i uskoro će na sledećoj komisiji Ministarstva omladine i sporta sportsko obaranje ruke - armwrestling uci u pravilnik sportova ministarstva sporta i biće zvanično i priznat sport u Republici Srbiji.

U Srbiji postoji više od 15 klubova i preko 200 takmičara koji se bave ovim sportom, a kako navodi Nenad Smiljković, predsednik Srpskog sportskog saveza za obaranje ruke, veliko je interesovanje za ovim sportom i očekuje se da sledeće godine kada prođe ova situacija sa virusom covid 19 da na sledećem državnom prvenstvu bude rekordan broj prijavljenih takmičara. Reprezentaciju Srbije sledeće godine očekuje Evropsko prvenstvo u Litvaniji i Svetsko prvenstvo u Gruziji.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.