Novinari Južnih vesti u najužem izboru za Nagradu za istraživačko novinarstvo

Izvor: JužneVesti.com, 03.Jun.2020, 17:03

Novinari "Južnih vesti" u najužem izboru za Nagradu za istraživačko novinarstvo

Tekst novinara Južnih vesti Milana Zirojevića i Stefana Markovića, koji je u međuvremenu prešao u CINS, o kašnjenju radova i plaćanju penala u izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu, među najbolja je 3 istraživačka teksta u Srbiji, u prošloj godini u kategoriji onlajn medija. NUNS-ova nagrada od ove godine nosi ime Dejana Anastasijevića.

Ovogodišnja dodela nagrada za istraživačko novinarstvo, koja se poslednjih 15 godina tradicionalno organizuje povodom >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Svetskog dana slobode medija, 3. maja, pomerena je zbog pandemije virusa korona i održaće se 11. juna u Medija centru u Beogradu.

Tada će se i znati koja je od 3 priče iz ove kategorije najbolja i koja će odneti nagradu.

Ove godine u tri kategorije, ukupno 38 istraživačkih novinara konkurisalo je za nagradu sa 27 istraživačkih medijskih priloga koji su objavljeni u 18 različitih medija. U užem izboru među odabranim društvom našao se i rad novinara Južnih vesti, koji su jedini predstavnici juga Srbije.

Pre Markovićevog odlaska iz redakcije, on i Zirojević pisali su o 5,4 miliona evra koji su plaćeni preko projektovane cene za izgradnju novog Kliničkog centra u Nišu, a koje su platili svi građani Srbije iz budžeta. Tekst pročitajte - ovde.

Njima će konkurencija u kategoriji onlajn medija biti kolege iz BIRN-a, čija se 2 teksta nalaze u užem izboru - prekogranično istraživanje sa kolegama iz Mađarske, Ane Ćurić, Aleksandra Đorđević i Blanke Zoldi, “Javna rasveta: Orban i SNS” o mreži kompanija povezanih sa vladajućim strankama i njihovom angažovanju na sumnjivim tenderima za modernizaciju javne rasvete u Mađarskoj i Srbiji i serijal tekstova Aleksandra Đorđevića i Jelene Veljković “Otac ministar policije - povlašćeni trgovac oružjem” o korupciji u samom državnom vrhu Srbije.

Nagrade će se dodeliti i u kategoriji elektronskih i štampanih medija, a u ovim kategorijama nema predstavnika juga Srbije.

Podsetimo, Marković se i prošle godine našao u najužem izboru sa tekstom o spornom poslovanju firme koja je sanirala udarne rupe u Nišu, a u međuvremenu je iz Južnih vesti prešao u Centar za istraživačko novinarstvo CINS.

Novinari Južnih vesti bili su u užem izboru i pre 3 godine za tekstove o štelovanim tenderima za funkcionerske "škode", a Predrag Blagojević nagradu je dobio 2010. za tekst o mahinacijama na niškom aerodromu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.