Nove epidemiološke mere, kovid potvrda i za supermarket

Izvor: B92, 25.Sep.2021, 10:51

Nove epidemiološke mere, kovid potvrda i za supermarket

Mere za suzbijanje epidemije virusa korona koje danas stupaju na snagu, dodatno su ograničile kupovinu u Crnoj Gori.

Osim tržnih centara, kovid-potvrda kontrolisaće se pri ulasku u poslovne centre i velike trgovinske objekte koje prodaju neprehrambene proizvode. Zdravstveni organi su najavili da će od 9. oktobra, kovid-potvrda biti neophodna i za trgovinu u velikim supermarketima.

Kako je kazao direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić, vlasnici, korisnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i upravljači tih objekata dužni su da kontrolišu i odrede odgovornu osobu za poštovanje te mere. Iste mere, najavio je Galić, važiće i za objekte koji prodaju prehrambene proizvode, a čija površina je 1.000 i više kvadrata.

Takođe, on je naveo da je novim merama predviđeno da svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, uz posedovanje digitalne kovid-potvrde može prisustvovati do 50 osoba i u slučaju da se ceremonija održava na terasi ili u bašti, ili u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata.

"Dozvoljava se izvođenje muzike uživo u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata uz obavezu da svi zaposleni, muzičari i gosti poseduju Nacionalnu digitalnu potvrdu", rekao je Galić.

Istakao je i novo pravilo za izdavanje potvrda, pa će vakcinisani građani moći da je dobiju odmah nakon primljene druge doze, umesto da čekaju dve nedelje.

Osim kompletne imunizacije, kovid-potvrdom se ulazak u objekte koji su obuhvaćeni merama protiv širenja zaraze omogućava osobama koje poseduju negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, pozitivan test koji je stariji od 14 i nije stariji od 180 dana ili negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

IZ Ministarstva zdravlja kazali su da kovid potvrda nema specifičan rok trajanja, ali ne i podaci u njoj, te da bi potvrda bila važeća neophodno je da jedan o četiri uslova bude ispunjen. Iz resora zdravlja su pojasnili i da će se sadržaj nacionalne kovid potvrde prilagođavati odlukama nadležnih zdravstvenih vlasti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.