Nišlije, VAŽNO OBAVEŠTENJE: Na snazi je novi protokol o obaveštavanju porodica zaraženih korona virusom

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Apr.2020, 11:57

Nišlije, VAŽNO OBAVEŠTENJE: Na snazi je novi protokol o obaveštavanju porodica zaraženih korona virusom

Medicinsko osoblje, kazalali su u KC Niš, po Zakonu o zaštiti prava pacijenata, a zbog potencijalnih zloupotreba, ne sme telefonskim putem da informiše bilo koga o tome.

Klinički centar u Nišu uveo je novi "protokol" o obaveštavanju porodica o zdravstvenom stanju njihovih članova hospitalizovanih zbog korona virusa, tako da svakoga dana u 13 sati zdravstveno osoblje KC Niš najbližim članovima porodice, ispred "čistih" ulaza u klinike koje zbrinjavaju pacijente >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa virusom Covid-19, daje sve potrebne infomacije.

- Kada je reč o obaveštavanju porodica pacijenata koji su, nažalost, tokom hospitalnog lečenja preminuli, postoji strogo propisana procedura, koju je celokupno medicinsko osoblje dužno da poštuje, što i čini, pogotovo u trenutnoj, novonastaloj epidemiološkoj situaciji - istakli su nadležni u KC Niš.

Neretko se, medjutim dogadja, da pacijenti prilikom prijema na hospitalno lečenje daju pogrešan kontakt, odnosno telefonski broj.

- U tim situacijama, na osnovu lične dokumentacije, odnosno adrese stanovanja, medicinsko osoblje traži asistenciju drugih nadležnih državnih organa, kako bi došli do kontakt telefona članova porodice preminulog, mada se često dogadja i da pripadnici nadležne policijske uprave moraju lično da obaveste porodicu - naveli su u niškom Kliničkom centru.

Institucija Zaštitnika građana saopštila je juče da je prilikom kontrolnog postupka utvrdjeno da je u Kliničkom centru Niš hospotalizovano 88 pacijenata sa potvrdjenim prisustvom korona virusa, a da su u zgradi su ispunjeni uslovi za smeštaj pacijenata i to sanitarno – higijenski i epidemiološki, kao i uslovi brze i stalne komunikacije.

- Od rukovodstva Kliničkog centra Niš dobili smo pojašnjenje zbog čega pacijenti obolelim od korona virusa nije dozvoljeno da u bolničke sobe unesu mobilne telefone. Glavni razlog je taj što je po nalogu Instituta za javno zdravlje u takvim prostorijama neophodna stalna dezinfekcija svih predmeta, a to nije moguće sa telefonima, a poret toga korišćenje mobilnih telefona može da ometa rad zdrastvenog osoblja - kazao je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Najavljeno je da će danas Odeljenje za hitno postupanje institucije Zaštitnika građana danas kontrolisati uslove smeštaja u privremenoj bolnici u Hali "Čair" u Nišu, kako bi utvrdilo da li objekat ispunjava sve propisane uslove za smeštaj pacijenata.

Pogledajte rezultate
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.