Neracionalna upotreba antibiotika uvodi korona pacijente u veoma opasno stanje

Izvor: B92, 20.Apr.2021, 08:17

Neracionalna upotreba antibiotika uvodi korona pacijente u veoma opasno stanje

Rezistencija bakterija na antibiotike predstavlja jedan od najvećih izazova 21. veka, kako u svetu tako i kod nas, što naročito dolazi do izražaja u vreme pandemije kovid 19. Dr Sanja Milovanović, specijalista kliničke farmakologije, zaposlena u bijeljinskoj bolnici, ističe da su dosadašnja iskustva u lečenju kovid 19 infekcije pokazala krajnje neracionalnu upotrebu antibiotika.

Rana faza

"U jednom momentu uočili smo izrazito povećanje upotrebe antibiotika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već u ranoj fazi bolesti, što je dovelo do toga da posledično hospitalizujemo veći broj obolelih s težom kliničkom slikom. Najčešća greška je, svakako, prerano uključivanje antibiotika, odnosno uključivanje antibiotske terapije pre nego što se utvrdi umereno teška klinička slika s potvrđenom kovid 19 infekcijom", istakla je dr Milovanović.

Visoke doze

Dodala je da prerano uključivanje antibiotske terapije, a posebno širokospektralne, kao što su fluorohinoloni treće i četvrte generacije, doprinosi ne samo dužem trajanju same virusne infekcije nego i promovisanju multirezistentnih bakterija i gljivica.

"Ukoliko na to dodamo i činjenicu da takvi bolesnici paralelno dobijaju visoke doze kortikosteroida, lako se dolazi do zaključka da se bolesnik uvodi u stanje teške imunodeficijencije u uslovima gde lako mogu da nadvladaju rezistentni mikroorganizmi", upozorila je dr Milovanović.

Kako je rekla, lekari se susreću u praksi s nekontrolisanom upotrebom antibiotskih lekova i to je postao globalni problem.

Konzilijarne odluke

Što se tiče lečenja pacijenata zaraženih kovidom 19, dr Milovanović je kazala da je bijeljinska bolnica dobro organizovana te da je u sve uključen tim lekara različitih specijalnosti.

"Većina terapijskih odluka donosi se konzilijarno. Nama se najčešće obraćaju bolesnici s izrazito teškom kliničkom slikom koji najčešće imaju razvijenu bakterijsku ili gljivičnu infekciju, te prema tome zahtevaju upotrebu antibiotika treće ili četvrte terapijske linije. Ipak, naglašavam da je upotreba antibiotika opravdana isključivo u lečenju bakterijskih infekcija i apsolutno je kontraindikovana u lečenju virusnih infekcija", konstatuje dr Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.