Nemački ekspert objavio poražavajuće podatke: Maske ne štite, COVID - 19 se prenosi i putem vazduha

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Apr.2020, 18:29

Nemački ekspert objavio poražavajuće podatke: "Maske ne štite, COVID - 19 se prenosi i putem vazduha"

On kaže da korona virus može da nam prenese i osoba koja nam je okrenuta leđima.

Jedan od trenutno najtraženijih nemačkih eksperata za korona virus virusolog Kristijan Drosten tvrdi da se korona virus može preneti i kretanjem vazduha, kao i da jednostavne maske za lice ne štite od zaraze one koji ih nose.

- Iako to može delovati apsurdno, korona virusom vas može zaraziti i osoba koja vam >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je okrenuta leđima - kaže Drosten.

Kada neko diše ili kija - kapljica aerosola srednje veličine ostaje u vazduhu neko vreme i ako postoji kretanje vazduha ona se prenosi dalje, bez obzira da li neko sedi okrenut leđima prema vama - tvrdi ovaj stručnjak.

Upravo zbog toga što je moguće prenošenje virusa vazdušnim putem nema naučnih dokaza da maske koje mnogi ljudi danas nose omogućavaju zaštitu od zaraze, navodi on.

- Preko ivice maske možete udahnuti aerosol koji se malo duže zadrži u prostoriji - kaže Drosten, dodajući da ni materijal od kojeg su izrađene jednostavne maske nije dovoljno dobro rešenje za svrhu u koju se koristi.

Zanimljivo je da i Drosten na javnim mestima nosi masku, koju je dobio na poklon u jednoj prodavnici.

Međutim, ne znajući da li je i on sam prenosilac zaraze ili ne, on to čini da bi zaštitio druge.

- Ukoliko sam zaražen, barem mogu da poštedim svoje okruženje na taj način - kaže ovaj berlinski stručnjak, a prenosi nemački časopis "Fokus".

Drosten takođe podržava korišcenje podataka iz mreže mobilne telefonije u cilju praćenja fizičkih kontakata koje ostvaruju zaraženi korona virusom.

Ako korisnik mobilne telefonije dobije poruku da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom, on potom može da se ponaša u skladu sa tom činjenicom i prati sopstveno zdravstveno stanje, pri tome svesnije izbegavajući sve kontakte sa drugim osobama koji nisu apsolutno nužni, kaže Drosten.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.