Izvor: Radio 021, 03.Apr.2020, 21:17

Nemačka radi na aplikaciji za praćenje virusa korona

Nemačka radi na razvoju aplikacije za mobilne telefone koja bi pratila širenje koronavirusa a za njenu upotrebu založila se i nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Spremna sam i sama da koristim ovu aplikaciju i eventualno time pomognem drugima”, rekla je Merkelova navodeći da bi korišćenje aplikacije bilo dobrovoljno. Testiranje sada vrši vojska u jednoj kasarni u Berlinu.

Aplikacija bi funkcionisala, na Bluetooth tehnici tako što bi dva mobilna telefona >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << koja se nađu u blizini razmenjivala podatke.

"Svaki kontakt koji prelazi kritični razmak i traje duže od nekoliko minuta čuvao bi se 20 dana", objasnio je Tomas Vigand, direktor Instituta Frauenhofer koji je napravio ovu aplikaciju i testira je uz pomoć epidemiologa.

Aplikacija funkcioniše tako što se kod osobe zaražene koronavirusom u dogovoru sa bolnicom, u telefon upiše podatak o zarazi. Informacija bi zatim bila poslata svim korisnicima aplikacije koji su se u poslednjih 20 dana nalazili u blizini zaraženog, koji bi zatim mogli da budu testirani. Nije planirano da se njom prenose lični podaci zaraženog, već samo informacije o zarazi.

Prvobitna ideja ministra zdravlja Jensa Špana iz Hrišćaneske demokratske unije (CDU) bila je i da aplikacija šalje lične podatke ali je odbačena posle kritike opozicije i koalicionih partnera. Prema ispitivanju agencija javnog mnenja instalaciju ove aplikacije podržava polovina ispitanih.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus,   Angela Merkel

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.