Nemačka izdvaja 130 milijardi evra za podršku ekonomiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2020, 11:41

Nemačka izdvaja 130 milijardi evra za podršku ekonomiji

Nemačka vlada je postigla dogovor o paketu fiskalnih podsticaja vrednom 130 milijardi evra, kojim se predviđa veliko smanjenje poreza na dodatu vrednost kako bi se ublažile ekonomske štete od pandemije korona virusa.

Od 1. jula do kraja 2020. godine, standardna stopa PDV-a biće iznosiće 16 procenata umesto sadašnjih 19 posto, a najniža stopa će biti spuštena sa 7,0 na 5,0 procenata, što je mera koja će >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << državu koštati 20 milijardi evra, piše Fajnenšel Tajms.

Vlada takođe planira jednokratnu isplatu „dečijeg dodatka“ u iznosu od 300 evra za svako dete u zemlji.

Cilj ovog paketa je podsticanje tražnje potrošača, pošto Nemačka izlazi iz vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije i javni život se postepeno vraća u normalu.

Zbog pandemije Kovid-19 , najveća evropska ekonomija će ući u najgoru recesiju u svojoj posleratnoj istoriji, pri čemu će bruto domaći proizvod ove godine pasti za 6,3 posto, kažu zvaničnici. Ministri smatraju da bi bez hitnih mera za rasterećenje kompanija i poreskih obveznika ekonomska šteta mogla da bude još veća.

Najavljujući ovaj paket stimulansa, kancelarka Angela Merkel je predočila da je Nemačka tokom pandemije imala 7,0 milion radnika na prinudnom odmoru što „ukazuje na to koliko je situacija krhka i da moramo uspeti da ojačamo ekonomiju i tako zaštitimo radna mesta“.

Pored smanjenja PDV-a, mere uključuju izdašnu finansijsku pomoć najugroženijim opštinama i veće podsticaje za kupovinu električnih automobila.

Mere su najavljene posle više od 20 sati pregovora između partnera u vladajućoj „velikoj koaliciji“ Merkeline Hrišćansko-demokratske unije, njene sestrinske bavarske stranke CSU i socijaldemokrata levog centra.

Paket će koštati 130 milijardi evra u 2020. i 2021. godini, pri čemu će 120 milijardi evra platiti savezna vlada, a ostatak regioni i opštine.

Olaf Šolc, ministar finansija, rekao je da će nove stimulativne mere iziskivati vanredno povećanje budžeta ove godine, ali da će dodatni iz iznosi koji treba da se prikupe biti "upravljivi".

Nemačka automobilska industrija će, po oceni Fajnenšel Tajmsa, biti razočarana što mere ne uključuju podsticaje za kupovinu konvencionalnih benzinskih i dizel automobila, slično programu „staro za novo“ koji je pomogao automobilskom sektoru da se vrati na noge nakon finansijske krize 2008/09.

Novi podsticaji dolaze povrh ogromnog paketa ekonomske pomoći, vrednog 10,1 odsto BDP-a, koji je Berlin doneo na početku korona krize, napominje se u tekstu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.