Naučnici iz Kragujevca napravili prototipove alternativnih respiratora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2020, 15:33

Naučnici iz Kragujevca napravili prototipove alternativnih respiratora

Profesori i naučnici Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu u saradnji sa Institutom za materijale i zavarivanje kompanije Majnd grupe napravili su prototipove alternativnih respiratora koji se mogu koristiti za pacijente obolele od korona virusa, ali sa lakšom kliničkom slikom. Cilj je da se na ovaj način pokaže izrada, ali i primena jednostavnijih uređaja koji mogu olakšati funkcionisanje već opterećenog zdravstvenog sistema.

U saradnji sa kragujevačkom kompanijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Majnd grupa profesori i naučni saradnici Fakulteta inženjerskih nauka izrađuju prototipove alternativnih respiratora koji se mogu primeniti na pacijente sa lakšom kliničkom slikom.

"Nema veće pokretačke ideje od muke koju smo videli da prolaze Italijani i Španci u ovom trenutku, a očigledno i druge države koje imaju veliki pritisak na zdravstveni sistem gde su nedostajali respiratori. Oni mogu da pomognu lakšim slučajevima i kod njih mogu da posluže jer ta određena vrsta pumpe pomaže u kombinaciji sa kiseonikom i održava pritisak u maskama ili balonima", navodi Nenad Grujović, profesor Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

"Ovakav jedan prototip je automatizovana ljudska ruka koja inače u stvarnosti funkcioniše tako što medicinski radnik pritiska ovakav jedan balon i pumpa vazduh pacijentu u usta", ističe Dragan Stanojević, inženjer Majnd grupe.

Inženjeri pomoćne uređaje izrađuju tako što modifikuju već postojeće zaštitne maske i balone pa delovi prolaze i kroz računarsku konstrukciju pre 3D štampanja.

"Već je postojao princip sigurnosnog ventila za regulisanje pritiska, ali nije odgovarao baš našim maskama koje mi koristimo i priključcima pa je bilo potrebno malo izmeniti ulaze i izlaze i modifikovati ga", kaže Strahinja Milenković, istraživač u Centru za informacione tehnologije.

Preduzeće Majnd grupa pružila je podršku naučnim saradnicima i inženjerima.

"Druga stvar koju smo uradili jeste da smo krenuli početkom marta sa proizvodnjom hipohlorita. Naša kompanija "Milanović tretman voda" je osposobila jedan uređaj za proizvodnju natrijum hipohlorita, taj hipohlorit se distribuira u čitavom regionu i do sada je preko 30 tona hipohlorita napravljeno i donirano", poručuje Darko Đorić, izvršni direktor Majnd grupe.

Trenutno se radi i na razvoju ovih uređaja dodavanjem senzora i povećanjem veće automatizacije, a cilj je da se ovim primerom pokaže izrada jednostavnih, a pouzdanih rešenja koja bi olakšala funkcionisanje spskog zdravstvenog sistema.
Pogledaj vesti o: Coronavirus,   Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.