Nakon četiri meseca, otvara se najveća kovid bolnica u Srbiji: Radiće 1.500 ljudi, uloženo više od 27 miliona evra!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2020, 18:21

Nakon četiri meseca, otvara se najveća kovid bolnica u Srbiji: Radiće 1.500 ljudi, uloženo više od 27 miliona evra!

Najsavremenija kovid bolnica, čija izgradnja je počela prvog avgusta, otvara se u utorak 1. decembra

Nakon četiri meseca od otpočinjanja radova, kovid bolnica čija izgradnja je počela prvog avgusta, otvara se sutra, prvog decembra.

U jeku trećeg talasa epidemije korona virusa u Srbiji i pandemije koja je promenila u potpunosti našu svakodnevicu Srbija je formirala nove kapacitete za borbu sa novim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << virusom.

Zahvaljujući otvaranju nove kobid bolnice redovi ispred kovid ambulanti, ali i puni bolnički kapaciteti u kojima se neguju i leče oboleli od ovog virusa više neće biti uobičajeni.

Svedoci smo da su pojedine zdravstvene ustanove u Srbiji i po treći put postale kovid ustanove i svakodnevno prihvataju novoobolele od koronavirusa. Tehničkog i medicinskog osoblja ima dovoljno, kao i respiratora, ali se kreveti svakoga dana iznova i iznova popunjavaju sve većom brzinom.

Usled trenutnog stanja sa koronavirusom, koji u našoj zemlji traje još od 6. marta, država je krenula u veliki investicioni projekat i prethodna četiri meseca su u toku bili radovi na izgradnji dve velike kovid bolnice - u Zemunu i Kruševcu. Bolnica na Batajničkom putu završena je i njeno otvaranje je već sutra, 1. decembra, a bolnica u Kruševcu primiće prve pacijente već po Nikoljdanu.

 Uoči svečanog otvaranja bolnice, oglasio se u predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević koji je istakao da je izgradnja kovid bolnice veoma značajan projekat ne samo za zdravstveni sistem Srbije, već i za sve građane opštine Zemun koji u tome vide pre svega sigurnost zdravstvenog sistema, ali i radost što će upravo na ovoj opštini postojati nova multifunkcionalna bolnica.

- Veliki je poduhvat i uspeh izgraditi ovakvu kovid bolnicu usred epidemije koronavirusa. Ovo je izuzetno vredan projekat i osim što će tu biti primljeni kovid pacijenti treba naglasiti da će se nakon završetka epidemije ova ustanova koristiti za lečenje i drugih pacijenata. Pogotovo je važno što će stanovnici opštine Zemun imati na raspolaganju ovu multifunkcionalnu bolnicu i moći će u njoj da se leče i završavaju mnogobrojne zdravstvene preglede. Bolnica je urađena prema najmodernijim standardima i to samo za četiri meseca, što pokazuje koliko se aktuelna vlast aktivno i snažno uhvatila u koštac sa borbom protiv koronavirusa i koliko brine za zdravlje svojih građana. Velika je vest i što će biti zaposleno više od 1.500 zdravstvenih radnika, a nesumnjivo je da će među njima biti i veliki broj onih koji stanuju na teritoriji opštine Zemun. Gradska opština Zemun nastaviće svoju saradnju sa gradskom i republičkom vlašću i aktivno kao i do sada učestvovati u borbi protiv pošasti zvane koronavirus - poručio je predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević za naš portal.

Profesor Fakulteta društvenih nauka Slobodan Petrović istakao je za naš portal da je Srbija pokazala kako treba pravovremeno reagovati i boriti se sa globalnim problemom i pandemijom koronavirusa i da je izgradnja novih kovid bolnica upravo pokazatelj koliko se država brine o zdravlju svojih građana i zdravstvenom sistemu.

-Ovakav vid ozbiljnog pristupa izgradnji, u ovom slučaju COVID bolnice, vraća građanima Republike Srbije poverenje u institucije. Upravo ova vrsta poverenja je osnova društveno-političke kohezije i zdravog potencijala da uz podršku građana država kroz svoje institucije vrši vlast na najbolji mogući način. Snaga državnog aparata može biti pozitivno manifestovana samo ukoliko ima podršku većine građana jedne države. Ono što ne ide u korist sadašnjoj konstalaciji izvršne vlasti jeste upravo višedecenijsko nepoverenje građana u nosioce državnih funkcija, što se poslednjih godina znatno koriguje upravo dokazivanjem sve tri grane vlasti kako bi građani ponovo stekli poverenje u rad državnih organa. Izgradnja COVID bolnice je primer dobre uprave, snažne političke odlučnosti i na vrhuncu - ekspertske sposobnosti da se u kriznim situacijama odrede prioriteti kojima se daje apsolutni primat, što je do sada novitet u Republici Srbiji - rekao je profesor Fakulteta društvenih nauka Slobodan Petrović i dodao:

-Svaki izazov, pa i ovaj globalni, korona virus, bio je izazov za brzo i ekspertsko rešavanje problema, te smatram da su Republika Srbija, predsednik, Vlada i parlament, dokazali svoju predanost i profesionalnost, što našu državu uzdiže na pijedestal iznad najrazvijenijih evropskih država - poručio je profesor Fakulteta društvenih nauka Slobodan Petrović.

Kako je ranije najavljeno, od prvog decembra prvi pacijenti biće primljeni na lečenje u kovid  bolnici u Zemunu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je 24. novembra završne radove na izgradnji nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu "Zemun ekonomija" na Batajničkom drumu u Beogradu.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Ovo odlično izgleda, za kratko vreme. Svaki dan u svakom pogledu sve više napredujemo. Imamo sve od opreme. Imamo i treću smenu i svakako da će na vreme završiti - rekao je Vučić tada tog 24. novembra.

Prilikom obilaska istaknuto je da je država Srbija pokazala spemnost i da su realizacijom projekta poput ovog dostupni novi bolnički kapaciteti. Predsednik Vučić ukazao je na to da je ponosan što se za samo četiri meseca uspelo izgraditi nešto ovakvog kalibra.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

- Hoću da čestitam radnicima, državi koja je smogla snage da ovo plati. Otvorićemo kovid deo sa 200 ležajeva intenzivne nege, što će nam mnogo značiti. Kada prođe vreme korone ovu bolnicu ćemo koristiti za druge potrebe. Uložićemo više od 6 do 7 milijardi za izgradnje bolnica, a zatim za renoviranja još 30 miliona evra, ogroman novac koji nije lako prikupiti u ovakvim uslovima - rekao je Vučić i dodao:

- Mi smo jedini u Evropi koji smo uspeli da u ovako kratkom roku izgradimo ovakvu i ovoliku bolnicu. Biće veća i od KBC "Dragiša Mišović", biće ubedljivo najveća bolnica. Uradili smo sve što je bilo u moći države. Obe bolnice će, imati 420 haj-flov respiratora, koji su neinvezivni. U jednom danu smo potrošili kiseonika kao za mesec dana u normalnim uslovima. To je gotovo neizdrživo. Plaćamo visoku cenu po broju mrtvih i tu smo među najmanje neuspešnima u celoj Evropi, pa i u regionu    - kaže Vučić.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Predsednik Srbije kaže da će se u novoj kovid bolnici lečiti pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Nova bolnica, čija je izgradnja počela 1. avgusta, biće multifunkcionalna, sa 550 kreveta intenzivne i oko 800 poluintenzivne nege, a imaće ukupno 18.000 kvadrata. U njoj će, prema najavama, raditi 1.500 medicinara. Osim ove, gradi se i kovid bolnica u Kruševcu, koja bi trebalo da bude gotova do Svetog Nikole, a u kojoj će biti zaposleno 900 medicinskih radnika.

Kao jedna o prioritetnih investicija koju finasira država, izgradnja zgrade koštala je više od 27 miliona evra, dok će medicniska i ostala oprema potrebna za funkcionisanje biti kupljena naknadno. Cilj izgradnje novih kovid bolnica je slabljenje pritiska na lekare i medicinske sestre u bolnicama koje su pretrpele udar epidemije korona virusa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.