Evropa: Broj umrlih Velikoj Britaniji bliži se 50.000, u Rusiji premašio 5.000, u Švajcarskoj 40 odsto pacijenata na intenzivnoj mlađi od 60 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2020, 08:13

Evropa: Broj umrlih Velikoj Britaniji bliži se 50.000, u Rusiji premašio 5.000, u Švajcarskoj 40 odsto pacijenata na intenzivnoj mlađi od 60 godina

Broj umrlih od korona virusa u Velikoj Britaniji danas se približio cifri od 50.000, što potvrđuje da je Britanija jedna od zemalja najviše pogođenih pandemijom, prenosi Rojters.

Broj umrlih sada je 49.646, što uključuje i najnovije podatke iz Engleske i Velsa, koji su danas saopšteni, kao i prethodno objavljene podatke za Škotsku i Severnu Irsku i smrtne slučajeve u bolnicama u Engleskoj.

40 odsto kovid pacijenata na intenzivnoj mlađi od 60 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

U Švajcarskoj je čak 40 odsto teških kovid pacijenata na intenzivnoj nezi mlađe od 60 godina.

Prema podacima javnog servisa "SFR", 24,3 odsto pacijenata na intenzivnom odeljenju je starosti između 50 i 60 godina.

Oko 10 odsto pacijenata ima između 40 i 50 godina, a pet odsto je mlađe od 40 godina.

Na drugoj strani, 32,2 odsto pacijenata sa teškim oblikom oboljenja staro je između 60 i 70 godina, a oko 27 odsto je još starije.

Trećina "mlađih" pacijenata, kako se navodi u izveštaju, nije imala relevantna ranija oboljenja.

Tok bolesti je, međutim, različit kod mladih i starijih, jer je prosečna starost preminulih bila 84 godine.

Rojters ukazuje da je veliki broj smrtnih slučajeva izazvao kritiku premijera Borisa Džonsona, za koga opozicione stranke kažu da je bio suviše spor u uvođenju restriktivnih mera, zaštiti korisnika domova za stare i u testiranju.

Međutim, u britanskoj vladi smatraju da je najvažnije da je zdravstveni sistem izdržao teret, uprkos činjenici da su napravljene neke greške u upravljanju najvećom zdravstvenom krizom u zemlji nakon one iz 1918. godine, koju je prouzrokovao španski grip.

Podaci o broju umrlih nadmašuju čak i projekcije britanskih naučnih savetnika.

Rojters podseća da je u martu glavni naučni savetnik britanske vlade procenio da bi manje od 20.000 umrlih bio „dobar ishod“, ali je već u aprilu vlada procenila da je najgori scenario 50.000 smrtnih slučajeva.

Rusija: Broj umrlih od korona virusa premašio 5.000

U Rusiji su u poslednja 24 sata od korona virusa preminule još 182 osobe, tako da je umrlo ukupno 5.037 ljudi, saopštio je danas krizni centar zadužen za korona virus.

Potvrđena su još 8.863 slučaja infekcije COVID-19, pa je ukupno zaražena 423.741 osoba, prenosi TAS S.

Broj oporavljenih pacijenata u protekla 24 sata veći je od broja novoobolelih, pošto je iz bolnica otpušteno 11.108 pacijenata.

Od infekcije korona virusom oporavilo se ukupno 186.985 ljudi.

U Rusiji od početka aprila 9.052 lažnih vesti o koroni

Ruska Liga za bezbedni internet otkrila je preko 9.000 lažnih vesti u vezi sa korona virusom od početka aprila, prenosi agencija TAS.

Liga je otkrila 9.052 lažnih vesti u vezi sa korona virusom u aprilu i maju, navodi se u saopštenju organizacije.

Najviše lažnih vesti podeljeno je na vocapu, viberu, telegramu, jutjubu, instagramu, fejsbuku, tviteru, vkontaktu i tiktoku.

Osim toga, Liga je dobila više od 21.000 prijava o širenju dezinformacija.

U nekim lažnim vestima tvrdilo se da neki zdravstveni radnici u Astrahanskoj oblasti zaraženi korona virusom i dalje namerno odlaze na posao.

U drugima je navedeno kako radnici gradske čistoće u Moskvi sarađuju sa policijom koju obaveštavaju da li građani poštuju mere karantina.

Postoje i lažne vesti u kojima se tvrdi da je korona virus stvoren u laboratoriji, da ekstrakt korena bora može da pomogne u lečenju COVID-19, kao i da nošenje maski dovodi do respiratornih bolesti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.