Izvor: Radio 021, 01.Okt.2020, 08:37

Najavljeno zatvaranje Madrida, lokalne vlasti se pobunile

Stanovnicima Madrida biće zabranjeno da napuštaju grad bez preke potrebe, a posetiocima će takođe biti zabranjeno da uđu u grad ako to nije neophodno, predviđeno je novim merama protiv virusa korona koje je najavila španska vlada.

Nove mere predviđene su i za još devet gradova.

Ministar zdravlja Salvador Ilja rekao je da će nove mere stupiti na snagu narednih dana, ali nije precizirao kada, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je Rojters.

Prema novim pravilima, ljudima će biti dozvoljeno da idu iz opštine u opštinu samo radi odlaska na posao, u školu, kod doktora ili u kupovinu. Predviđeno je i da rad barova i restorana bude ograničen do 23 časa, umesto do jedan čas posle ponoći kao do sada, a javni parkovi i igrališta biće zatvoreni.

Okupljanja će biti ograničena na šest ljudi.

Šef regionalne zdravstvene službe Enrike Ruiz Eskudero rekao je da lokalne vlasti nisu saglasne sa odlukom da se Madrid zatvori i da ta odluka nije pravno validna. Dodao je da se situacija u Madridu stabilizuje i da su lokalne vlasti spremne na dijalog sa centralnom vladom.

Region Madrida trenutno je žarište infekcije, a u njemu je zabeležena trećina od 133.604 slučaja koji su potvrđeni u protekle dve nedelje.

U Madridu je aktivno 735 slučajeva na 100.000 stanovnika, što je više nego u bilo kom drugom regionu Evrope i dvostruko više od nacionalne stope.

Konzervativna regionalna skupština već je uvela karantin u 45 uglavnom siromašnih okruga sa uglavnom migrantskim stanovništvom.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.