Na jugu se testiraju na koronu na lični zahtev uglavnom oni koji dolaze ili idu u inostranstvo

Izvor: JužneVesti.com, 21.Maj.2020, 16:08

Na jugu se testiraju na koronu na lični zahtev uglavnom oni koji dolaze ili idu u inostranstvo

Građani koji žele da se testiraju na virus korona na lični zahtev to mogu učiniti u zavodima za javno zdravlje u Nišu, Pirotu i Vranju, cena je 6.000 dinara, preporuka je da se zakaže, ali u nekim gradovima ni to nije obavezno. U niškom Insitutu za javno zdravlje od subote do danas testiralo se 228 građana, a uglavnom su to oni koji putuju u inostranstvo ili su se vratili u Srbiju, dok je manje onih koji to rade >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << iz drugih razloga.

Prema rečima Biljane Kocić iz niškog Insitituta za javno zdravlje interesovanje građana za testiranje na lični zahtev je veliko, a svi koji su obavili ovaj test bili su negativni na koronu.

Mogu da najave dolazak pozivom na brojeve telefona koji se nalaze na sajtu Instituta, ali nije obavezno. Svakog radnog dana i subotom testiranje počinje u 9 sati u zgradi Instituta. Uzima se bris grla i bris nosa, a naplaćuje se 6.000 dinara - kaže Kocićeva.

Napominje da se testiranje na lični zahtev ne naplaćuje studentima i maloletnicima.

Svakako imaćemo još neke nove instrukcije koje očekujemo u subotu, pa ćemo videti da li će se nešto promeniti - kaže Kocićeva.

Negde je potrebno zakazivanje, negde ne; foto: V. KeserPiroćanci i građani ostalih opština Pirotskog okruga koji žele da se testiraju na virus korona na sopstveni zahtev, to mogu učiniti u gradskom Zavodu za javno zdravlje u ovom gradu.

Zakazivanje termina je telefonom, a cena testiranja je 6.000 dinara.

Došao sam samo na kratko iz Slovenije zbog radne vize i vraćam se. Posle testiranja uputili su me na kućnu izolaciju dok se čekaju rezultati. Oni su negativni, tako da je sve u redu - kaže jedan Piroćanac.

Od 16. maja je počelo i testiranje na lični zahtev u vranjskom Zavodu za javno zdravlje i to će građane koštati 6.000 dinara. Testovi će se raditi svakog dana od 9 do 21 sat, subotom i nedeljom od 9 do 15, piše na sajtu Zavoda za javno zdravlje.

Kažu i da je neophodno poneti ličnu kartu i popunjen lični zahtev za testiranje COVID-19, čija se forma nalazi na sajtu Zavoda. U toj formi, osim ličnih podataka, građani treba da navedu i razlog testiranja. Napominju i da je vreme čekanja na rezultat testiranja najmanje 2 dana.

Kakva je situacija u Leskovcu, nema informacija. Na sajtu ove ustanove nema podataka, na postojeće brojeve telefona niko ne odgovara, a novinari nisu informacije uspeli da dobiju od nadležnih. Prema nezvaničnim informacijama, u Leskovcu još uvek nije moguće testiranje na lični zahtev, jer Zavod čeka precizne instrukcije RFZO, kao i otvaranje posebnog žiro-računa.

Kako je za RTS rekla Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO-a, test na kovid neće plaćati određene kategorije građana.

Za sve građane koji imaju simptome, za građane koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom i u zdravstvenim ustanovama za sve pacijente koji odlaze na određne interevencije, kao što je bronhoskopija, za sve hirurške intervencije ili treba da se hospitalizuju na određenim internističkim odeljenjima, ne na svim: hematologija, endokrina ili mešovita internistička odeljenja. Besplatno testiranje je omogućeno svim studentima i svim maloletnim licima ukoliko putuju u zemlje koje ne dozvoljavaju bez prethodnog urađenog pi-si-ar testa - rekla je Radojević Škodrić.

Podsetimo, od petka za ulazak u zemlju neće biti potreban negativan PSR test, ali za izlazak iz zemlje verovatno hoće.
Pogledaj vesti o: Vranje

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.