NOVI VIRUS NAPADA DECU! Temperatura ide i do 39 - ne spada danima, dr Ostojić objasnila sve

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Avg.2022, 21:47

NOVI VIRUS NAPADA DECU! Temperatura ide i do 39 - ne spada danima, dr Ostojić objasnila sve

U vreme kada korona brojke vrtoglavo rastu, decu sve više kosi druga letnja infekcija koja zadaje muke roditeljima.

Zabrinute mame i tate ne znaju kud sa decom koja iznenada dobijaju visoku temperaturu i do 39 stepeni - kod svog pedijatra ili u kovid ambulantu. Kovid test je obično negativan, jer se radi o potpuno drugom virusu.

Klinička slika je takva da deca nekoliko dana imaju visoku temperaturu, što roditelje naročito brine. Virus je, na sve to, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << lako prenosiv, priča jedna mama, mada doktori kažu da ipak nema razloga za brigu i da širenje nije tako eksplozivno.

- Pola grupe izostaje iz vrtića, gotovo svi imaju iste simptome. Prvo smo mislili da je korona, ali deca su negativna. Temperatura traje oko tri dana, ali bolest iscrpi i nas, i decu. Ne znam otkud ta epidemija virusa usred leta - kazala je ova mama.

I zaista, u vreme kada se očekuju crevne, pomalo je neobično da decu kose respiratorne infekcije. I za to je, na neki način "kriva" korona.

Kako objašnjava načelnica dečje bolnice KBC "Dr Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić, razloga za paniku nema, jer nije u pitanju ništa neuobičajeno.

- Virus je prisutan, ali nema razlike u odnosu na prethodne godine. Virus se ne širi mnogo, nije da dolazi po stotine dece u grupama. Ima ih, ali to nije ništa veliko. U pitanju su klasični respiratorni virusi koji se i inače javljaju u ovo doba godine i kasnije. Sad se sve malo pomerilo zbog korone, pa kalendar virusnih infekcija nije isti kao ranije. Sada bi trebalo da budu digestivne virusne infekcije, sa povraćanjem i dijarejom - objašnjava dr Ostojić.

Tih virusnih infekcija ima, kao i respiratornih sa gušoboljom i teperaturom, ali ne u velikom broju.

Kako je objasnio načelnik pedijatrije Doma zdravlja Rakovica dr Rade Ružić, situacija nije alarmantna ni u domovima zdravlja.

- Svaki virus se brzo širi, to je normalno, ali nema povećanog broja pacijenata - objašnjava Ružić.

Roditeljima ostaje samo da pripaze na svoju decu - da pored ovog virusa ne dobiju još i koronu, kao i da budu oprezni kako ne bi dolazilo do daljeg širenja obe infekcije.

Ipak, nema razloga za paniku, a posle konsultacije lekara i uz uobičajenu "narodnu medicinu", eventualno i neki lek za sniženje temperature, bolest će brzo proći.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.