NAJNOVIJI PODACI! Još 2.583 inficiranih, preminula su 34 pacijenta: Kovid propisi koji su na snazi u Srbiji i do kada važe

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Apr.2021, 15:12

NAJNOVIJI PODACI! Još 2.583 inficiranih, preminula su 34 pacijenta: Kovid propisi koji su na snazi u Srbiji i do kada važe

Najnoviji podaci o korona virusu u našoj zemlji

U Srbiji je u prethodnih 24 sata na korona virus testirano 12.099 građana od kojih je 2.583 novozaraženih.

Preminula su 34 pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije trenutno se nalaze 228 obolela.

Anti-kovid propisi koji su na snazi u Srbiji i do kada važe

Srbija zahvaljujući merama i vakcinaciji iz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dana u dan beleži sve manje novozaraženih korona virusom. Tako smo juče imali 559 novozaraženih manje nego prošlog petka. U poslednja 24 sata u Srbiji zabeležena su 2.846 pozitivna PCR testa, a prošlog petka ih je bilo 3.405.

Rad ugostitelja

Ugostitelji, na osnovu mera koje su ranije donete, mogu da rade u baštama, na otvorenom, uz primenu svih protivepidemijskih mera. Njihovo radno vreme je do 22 sata.

Mora se držati distanca među gostima, a popunjenost stolova je maksimalno do 50 odsto punog kapaciteta. Muzika uživo je zabranjena.

Na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba razgovaralo se o otvaranju unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, ali ta odluka još nije doneta i zavisiće od daljeg razvoja epidemijske situacije.

Ugostiteljski objekti mogu da rade šaltersku prodaju hrane i pića, a dostava se može vršiti 24 sata dnevno. Trenutno je do ponedeljka aktuelna i mera koja se odnosi i na hotele, a u kojima restorani i kafei mogu usluživati samo i isključivo goste hotela sa prijavljenim boravkom do 21 sat.

Radno vreme ostalih objekata

Prodavnice prehrambene robe, frizerski i kozmetički saloni, teretane, spa centri mogu da rade do 22 časa. Takođe i ustanove kulture – bioskopi, pozorišta, galerije, biblioteke.

Tržni centri ponovo rade od ove sedmice, posle višenedeljnog zatvaranja. Njihovo radno vreme je od 6.00 do 22.00 sata.

Ugostiteljskim objektima u sklopu tržnih centara zabranjen je rad, ali je njima ipak omogućena šalterska prodaja hrane i pića.

Neograničeno mogu da rade samo apoteke, benzinske pumpe, dostava hrane i ordinacije i laboratorije iz oblasti medicine, stomatologije i veterine.

Ulazak u Srbiju

Svi građani Srbije koji su potpuno vakcinisani, s potvrdom o vakcinaciji iz Srbije, mogu da uđu u zemlju bez PCR testa i bez izolacije.

Takođe, i stranci koji su potpuno vakcinisani u Srbiji mogu da uđu u našu zemlju bez karantina, PCR testa i izolacije.

Potpuna vakcinacija podrazumeva dve doze "Sputnjika", dve doze "Fajzera", dve doze "Sinofarma" i prvu dozu "Astra-Zeneke".

Svi koji u svom domaćinstvu imaju nekog ukućana koji je oboleo moraju da idu u izolaciju do 14 dana. To ne važi za one za koje se zna da su preležali koronu, one koji su se vakcinisali i zdravstvene radnike.

Svakako, u izolaciji moraju biti i oni koji su zaraženi koronom, a nemaju simptome bolesti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.