NAJMRAČNIJA PREDVIĐANJA DO SADA: Očekuje nas najgori period pandemije, korona kuca na vrata!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2020, 20:53

NAJMRAČNIJA PREDVIĐANJA DO SADA: Očekuje nas najgori period pandemije, korona kuca na vrata!

SAD je jedan od tri najpogođenije države na svetu

Vodeći američki stručnjak za infektivne bolesti upozorio je u nedelju da u naredna tri meseca možda predstoji "najgori period pandemije", ukazujući na "veliki problem sa informisanjem javnosti o kovidu-19".

- U najavi su vakcine i lekovi, ali imajući u vidu vreme koje je potrebno da stignu, ispada da će narednih šest do 12 nedelja biti najcrnji period od početka pandemije-rekao je u nedelju dr Majkl Osterholm, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << direktor Centra za istraživanje i borbu protiv infektivnih bolesti Univerziteta Minesote u emisiji "Meet the Press" na kanalu NBC.

Uprkos određenom napretku, "vakcine neće biti dostupne u pravom smislu te reči pre početka ili čak pre trećeg kvartala sledeće godine".

- Čak i tada polovina američkog stanovništva biće neodlučna da li da je primi... Prema tome, trenutno imamo veliki problem sa informisanjem - rekao je Osterholm.

Prema njegovim rečima, problem u Americi je delimično posledica nedostatka "vodećeg autoriteta" koji bi proveo Amerikance kroz najnoviju fazu pandemije.

Osterholm je jedan od brojnih epidemiologa koji već mesecima upozoravaju da bi pandemija mogla da se pogorša tokom jeseni i zime.

WATCH: At least 40 states and Washington, D.C. see increase in covid-19 cases over past two weeks #MTPDaily @mtosterholm: "Failure's not an option here so we have to just keep trying. What we're talking about are human lives." pic.twitter.com/JNq7VPoVce

— Meet the Press (@MeetThePress) October 20, 2020

- U petak smo imali 70.000 zaraženih, što odgovara najvećem broju na vrhuncu pandemije u julu. Taj broj ćemo premašiti, a od danas do praznika imaćemo broj zaraženih koji će čak biti mnogo veći od 67.000-75.000 slučajeva - rekao je on.

Osterholm je ukazao na to da je neophodna i "dobra priča" koja bi pružala više od "pukih naučnih činjenica", jer se tako ljudi "okupljaju i shvataju zašto nešto radimo".

On je rekao da je neophodan pristup kakav je imao Frenklin Ruzvelt koji se obraćao javnosti preko radija u periodu 1933-1944. godine.

Prema podacima Univerziteta "Džons Hopkins", u Sjedinjenim Državama je do subote registrovan više od 8,1 milion zaraženih, dok je umrlo najmanje 219.000.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.