Izvor: Radio 021, 22.Jul.2020, 08:20

Medicinarima koji obole od virusa korona ipak pune plate, ali samo prvog meseca bolovanja

Svim zdravstvenim radnicima u Srbiji koji obole od Covid-19, država će obezbediti isplatu punog iznosa zarade, a ne samo 60 odsto, kao za obično bolovanje, piše sajt Lozničke novosti, jer se u tamošnjoj bolnici u ponedeljak saznalo da će plate obolelom medicinskom osoblju biti smanjene.

Sajt piše da je to epilog vesti o Opštoj bolnici u Loznici u kojoj je uprava obavestila zaposlene da ne može poštovati preporuku Vlade Srbije o isplati razlike od 40 odsto pune plate obolelim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zdravstvenim radnicima, jer nema sopstvenih sredstava.

O tome su u ponedeljak zaposleni u toj bolnici obavestili agenciju Beta. Kako su tada agenciji Beta rekli zaposleni, situacija u Opštoj bolnici u Loznici je alarmantna, a u čitavom Mačvanskom okrugu se beleži najveći broj novoobolelih od Covid-19.

Iako nije bilo predvidjeno da loznička bolnica uđe u kovid sistem, zbog priliva novih pacijenata koje više ne može da primi bolnica u Šapcu, Grudno odeljenje bolnice u Loznici, čije renoviranje još nije završeno, pretvoreno je u kovid odeljenje, a bolnica u "crvenu zonu".

Pomoćnik direktora Opšte bolnice Zoran Kovačević rekao je za Lozničke novosti da preporuku Vlade o isplati punih plata obolelom zdravstvenom osoblju mogu sprovesti samo veće bolnice koje imaju sopstvene prihode, pogotovo tercijarne ustanove u Beogradu.

"Sada je RFZO koji je naš finansijer, verovatno pod pritiskom, izašao i ponudio da praktično plati sve ono što prethodno nije i na taj način je rešena dilema", rekao je Kovačević.

Naveo je da će obolelom zdravstvenom osoblju biti isplaćeno sto odsto zarade za prvih mesec dana bolovanja, a ukoliko se bolovanje produži i na drugi mesec, "opet važi onih 60 odsto plate".

Goran Savić, predsednik Sindikata "Nezavisnost" u lozničkoj Opštoj bolnici, rekao je za Lozničke novosti da su ga iz uprave obavestili da će svi zaposleni koji su pozitivni na Covid-19, dobiti celu platu.

Savić je objasnio da "po tački 101A dopune kolektivnog ugovora, koje su u martu, kada se pojavila epidemija Covid-19, potpisali sindikati u zdravstvu i predstavnici Ministarstva zdravlja, svaki radnik ima pravo na stopostotnu nadoknadu ako se zarazi ovim virusom".

"Ako nešto usvoji Vlada, ne znam zašto se to drugačije tumači u RFZO, to je odluka, nije preporuka", rekao je Savić.

Autor: Beta, Lozničke novosti

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.