Malinari zabrinuti i za rod i za radnu snagu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2020, 15:14

Malinari zabrinuti i za rod i za radnu snagu

Malinari iz ariljskog kraja brinu za ovogodišnji rod maline zbog štete nanete olujnim vremenom, ali i zbog problema obezbeđivanja radne snage.

"U mom malinjaku su polomljeni laštari. Procena je da će ove godine biti i 20 odsto manji rod nego prošle godine, jer je i sadni materijal veoma loš. Problem je što nema ni radne snage“, žali se predsednik Udruženja malinara "Vilamet spas" iz Arilja Dragan Bogdanović.

On ističe da je situacija izazvana epidemijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << korona virusom stvorila još veće muke sa obezbeđivanjem berača.

"Koga ti u ovoj situaciji da primiš u kuću, a trebalo bi da se plati i 6.000 dinara za testiranje radnika“, kaže Bogdanović i dodaje da će tražiti rešenje od države da se testovi ne plaćaju.

Malinari navode da je realna cena za kilogram roda ove godine od 180 do 200 dinara, a iz Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije smatraju da je najbolja strategija utvrditi cenu za duži vremenski period.

"Bolje da se napravi kompromisna cena na deset godina 1,75 evra i da svi znamo koliko ćemo proizvoditi maline, da propratimo gajenje, da zamenimo zaraženu malinu, da imamo neki red“, kaže predsednik Asocijacije Dobrivoje Radović.

On podseća da je na nedavnom sastanku s Radnom grupom za malinu zatraženo da se ovo voće proglasi strateškim proizvodom ili proizvodom od strateškog značaja i da se završi rejonizacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"OVAKVU SEZONU ČEKAM 20 GODINA" Holanđani zbog korone uništavaju lale, a srpski cvećari kažu da im PRODAJA CVETA

Izvor: Blic, 22.Maj.2020

Kada je krenula cela situacija sa korona virusom, bili smo prilično zabrinuti i niko se nije nadao dobrom ishodu. Mnogi cvećari su uložili velike pare u svoj posao, a početak aprila je nama vreme za početak sezone i najveću prodaju. Ipak, ispostavilo se da smo dobili kontra efekat i da je prodaja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.